BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az alapkezelők is érzik már a brókerbotrány hatásait

BEFEKTETÉS Különbséget kell tenni az alapkezelők és a brókercégek között – hangsúlyozták a Concorde Alapkezelő tulajdonosai a cég sajtótájékoztatóján. Az alapkezelőknél nincs ügyfélpénz, a vagyon egy független letétkezelőnél van. A portfólió-menedzserek csak a tranzakciókat végzik, a befektetett eszközökhöz nem férnek hozzá, így nem is lophatják el – magyarázta Bilibók Botond vezérigazgató. Mivel az elmúlt években több ezer milliárd forintnyi lakossági megtakarítás került a befektetési alapokba főleg bankbetétekből, fontos, hogy a kisbefektetők tudjanak erről.

A Concorde Alapkezelő is megérezte az elmúlt néhány hét eseményeit, a harmadik értékpapírokat forgalmazó céghez kapcsolódó botrány után őket is folyamatosan keresték az ügyfeleik, és némi tőkét is vontak ki az alapjaikból. A mintegy 500 milliárd forintos kezelt vagyonhoz képest azonban eddig csak csekély mértékű, 2,7 milliárd forintos tőkekivétel volt. Bilibók reméli, hogy a lakosság hamar túlteszi magát a mostani botrányokon, és nyárra helyreáll a bizalom.

További brókercégek bedőlésére nem számítanak, azt azonban elismerték, hogy meglepték őket a feltárt esetekben felmerült hatalmas számok. A Quaestor és a BTel kötvényeiből nem vásároltak, de annyira gyanúsnak nem gondolták a Quaestor értékpapírjait, hogy emiatt figyelmeztessék a hatóságot vagy a befektetőket, bár korábban háromszor is előfordult, hogy a felügyelethez fordultak gyanús értékpapírok miatt. Bilibók szerint egyébként a felügyelet egyre szigorúbb és profibb vizsgálatokat tart a pénzügyi cégeknél.

A sajtótájékoztatón elmondták: a Concorde Alapkezelő többségi tulajdonosai a cég vezetői és portfólió-menedzserei, közvetve kisebbségi tulajdonosa a Concorde Értékpapír befektetési vállalkozás. A brókercégnél néhány hete tartott átfogó vizsgálatot a Magyar Nemzeti Bank, és a Concorde közleménye szerint nem voltak negatív megállapításai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.