BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Könyvvizsgálókat is vinne az MNB

A pénzügyi szolgáltatókkal is foglalkozó könyvvizsgáló cégek felügyeletét is átvenné a Magyar Nemzeti Bank a nemzetgazdasági tárcától. Emellett a jegybank komoly jogosítványokkal is felruházná magát.

[caption id="" align="alignnone" width="1000"]A KPMG székháza. A jegybank felügyelné őket is A KPMG székháza. A jegybank felügyelné őket is[/caption]Az elmúlt hetekben kipattant brókerbotrány nyomán a könyvvizsgálói tevékenységet végző vállalkozások felügyeleténél is több hatáskört szeretne magához vonni a Magyar Nemzeti Bank (MNB), emellett új jogosítványokkal is felruházná magát a jelenleg érvényes szabályozáshoz képest. A jegybank honlapján elérhető javaslatcsomag szerint a jegybank a pénzügyi szolgáltatást végző cégeknél vonná magához az ellenőrzési, felügyeleti feladatokat, indoklása szerint azért, hogy erősítse a könyvvizsgálók szerepét, függetlenségét.

A jegybanki anyagban szereplő indoklás szerint az MNB-nek a jelenlegihez képest jóval erősebb jogosítványokat kell kapnia az intézmények könyvvizsgálóinak felügyelete kapcsán, ezért részletes javaslatokat készít a külső könyvvizsgálók feladatairól, felügyeletéről, függetlenségének erősítéséről. A javaslat célja a felügyelt pénzügyi szervezetek könyvvizsgálatát végző könyvvizsgálók (cégek, és természetes személyek) tevékenységének prudenciális szempontból történő szabályozása, követelményrendszer felállításával, illetve szankciórendszer meghatározásával és az MNB ellenőrzési jogának megteremtésével. A javaslat szerint a könyvvizsgálók minősítésének megadására/visszavonására vonatkozó jogkört „az MNB-hez szükséges telepíteni”. Az MNB-nek emellett a saját megítélése szerint felhatalmazást kellene kapnia arra, hogy a felügyelt pénzügyi szervezetek könyvvizsgálóinak tevékenységére vonatkozó részletes, prudenciális követelményeket rendeletben határozzon meg. Ez a törvényjavaslat nem csak a befektetési szolgáltatók, hanem valamennyi egyéb pénzügyi szervezet működésének a biztonságosságát erősítené – érvel a jegybanki javaslat.

Ha az MNB valóban magához vonja a pénzügyi szolgáltatást nyújtó cégek könyvvizsgálóinak felügyeletét, akkor a könyvvizsgálók egy részét az MNB, másik részét pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyeli majd. A két kategória elkülönítése pedig elvben nem nehéz, mert a pénzügyi szolgáltatók könyvvizsgálatához külön engedély kell, vagyis szűkített az a kör, amely bankoknak, brókercégeknek és más pénzügyi vállalatoknak nyújthat ilyen szolgáltatást.

A lapunk által megkérdezett cégekkel eddig nem sikerült véleményeztetnünk a jegybanki javaslatot, hiszen egyelőre kérdéses, hogy egyáltalán mi valósul meg majd belőle. Az viszont biztos, hogy ha a könyvvizsgálók felügyelete az MNB által javasolt formában valósul majd meg, az sokkal szigorúbb kontrollt jelent majd az eddigiekhez képest.

Az elmúlt években az állam folyamatosan szűkítette a könyvvizsgáló alkalmazására kötelezett vállalkozások körét, enyhíteni próbálva ezzel az adminisztrációs terheiket.

A számviteli törvény alapján ma nem kötelező a könyvvizsgálat, ha a megelőző két év átlagában a vállalkozó éves nettó árbevétele nem haladta meg a 300 millió forintot, és az általa átlagosan foglalkoztatottak száma nem haladta meg az 50 főt. Az értékhatár 2012-ig 100 millió forint volt, 2013-ban 200, tavaly pedig 300 millió forintra változott.

Szigor az IT-nél is

Az informatikai rendszerre vonatkozó rendszeres auditálás kötelezettsége szintén szerepel a jegybank tervei között. A jegybank azt szeretné elérni, hogy valamennyi befektetési szolgáltató számára rendszeresen legyen kötelező egy olyan audit lefolytatása, amely keretében egy független külső auditor megvizsgálja a szolgáltató informatikai rendszerének megbízhatóságát, teljességét, a megfelelő kontroll pontok működését és az ügyfélpénzek nyilvántartására való alkalmasságát. FAz MNB előírná: az intézmény által kezelt adatoknak azonnal, egy helyen elérhetőeknek kelljen lenniük.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.