BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lekörözték a vegyes alapok az abszolút hozamúakat

Befektetések Februárban tovább gyarapodott a befektetési alapok vagyona a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint. Az év második hónapjában több mint 23,5 milliárd forintnyi friss megtakarítás került az alapokba, emellett 46,3 milliárd forintnyi hozam is gyarapította a befektetők pénzét. A Bamosz-tagok által kezelt alapokban így a múlt hónap végén már több mint 5600 milliárd forintnyi vagyon volt.

A hozamot már alig termelő pénzpiaci alapokból több mint 24 milliárd forintot vontak ki, de még így is ezekben van a legtöbb megtakarítás, 1421 milliárd forintnyi. A friss tőke vonzására még mindig képes kötvényalapok lassan beérik a pénzpiaciakat. Februárban több mint 18 milliárd forintnyi új megtakarítás került a konstrukciókba, így a kötvényalapok vagyona 1316,5 milliárd forintra hízott. A hosszú kötvényalapok már lényegesen több pénzt vonzanak, mint a rövidek, a második hónapban több mint 14 milliárd forintot fektettek ezekbe.

A harmadik legnagyobb alapkategóriává léptek elő a vegyes alapok, amelyek vagyona a hónap végén 697,5 milliárd forint volt. A konstrukciók a lakosság új kedvenceinek számítanak, a múlt hónapban is 26 milliárd forintot vonzottak, tavaly február óta pedig 90 százalékkal nőtt a vagyonuk. A negyedik legnagyobb alapkategóriává estek vissza az abszolút hozamú alapok, amely vagyona 695,7 milliárd forint volt a hónap végén. A befektetőket vélhetően elbizonytalanította a konstrukciók kockázatossága, miután több alapnak az árfolyama durván leesett január közepén a svájci frank árfolyamának elszállása után.

Aki maradt, az viszont jól járhatott, februárban ezek az alapok több mint 7 milliárd forintnyi hozamot termeltek. Ennél is több, 8,2 milliárd forintnyi hozamot termeltek februárban a részvényalapok, amelyekben szintén áramlott 3,5 milliárd forintnyi friss megtakarítás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.