BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évekig tarthat a brókerbotrány hatása

Átalakul az idén a befektetési szolgáltatási piac. Két nagyobb és egy kisebb brókercég szűnt meg a brókerbotrányok miatt, a tőkepiaci bizalom szempontjából ezeknek az ügyeknek a hatása évekig elhúzódhat – mondta Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója a cég sajtótájékoztatóján.

A botrányok után az Equilornál is tapasztalták, hogy az ügyfelek elbizonytalanodtak, és vittek el pénzt a bankokhoz, ezek a hatások azonban inkább rövid távúak. Ami hosszabb távon hathat a brókercégekre az egyrészt a szigorodó szabályozás, ami növekvő terheket ró rájuk, több belső ellenőrt kell például alkalmazniuk. Sokba kerülhet még a piaci szereplőknek a Quaestor-ügy károsultjainak kártalanítása is. Az extra Beva-befizetések pontos mértékét még nem ismerik, azt sem tudják, mennyibe fog kerülni az egyes cégeknek a kártalanítás, de Szécsényi reméli, úgy állapítanák meg a fizetés szabályait, hogy a terhek elviselhetők legyenek, és ne akadályozzák a szektor fejlődését.

A hazai részvénypiacról alapvetően kedvezően vélekednek az Equilor szakértői. Az idei 60 százalékos rali ellenére tovább emelkedhet az OTP árfolyama – állította Kuti Ákos, az brókercég vezető elemzője. A bankpapír vételen van a brókercégnél, mivel akár 6300-6400 forintig is nőhet az árfolyama. Szintén vétel az ajánlás a Richterre, amelynek árfolyama 4800 forintig emelkedhet, és vételre ajánlják a Molt is, amelynek az árfolyama 17 ezer forintig is felmehet. Egyedül a Magyar Telekomra vonatkozó ajánlás semleges, miután a korábban belengetett szektoradó-csökkentések a jelek szerint elmaradnak majd.

Az alapkamat akár 1 százalékig is csökkenhet az idén az Equilor előrejelzése szerint. Szántó András, a befektetési vállalkozás lakossági üzletágának igazgatója szerint ősszel legkésőbb kikerülhetünk a bóvliból. A forint árfolyama az euróval szemben a 290-315-ös sávban mozoghat az idén, a devizahitel-állományok csökkenése és a devizás államadósság arányának mérséklődése pedig teret adhat a magyar fizetőeszköz különösebb negatív következményekkel nem járó gyengítéséhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.