BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól fogy az állampapír

Bár a kamatok csökkennek, a lakossági állampapírok közül egyelőre csak az egyiknél mérsékelte valamelyest a kamatokat az Államadósság Kezelő Központ. A sokat fizető hosszú papírok egyelőre jól fogynak, a kamatuk azonban csökkenhet, ami kihívás elé állíthatja az államot. Az idei értékesítési terv nagyjából felét már teljesítették

Az állam az idén 600 milliárd forintnyi állampapírt szeretne eladni a lakosságnak, ami azt jelenti, a háztartások állampapír-állománya az év végére akár már a háromezer milliárd forintos lélektani határt is átlépheti.

Az államadósság-kezelő közleményei, a tőzsdén megjelent tájékoztatók és a jegyzések lezárásáról szóló hírek alapján a tervek fele mostanra már valószínűleg teljesült, és ha továbbra is ilyen gálánsan bánik az állam a kisbefektetőkkel, akár túl is teljesítheti az eredeti célt. Egyelőre pedig úgy tűnik, hiába indított újabb kamatcsökkentési ciklust a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nem hagy fel a lakossági állampapírok agresszív árazásával.

A múlt héten kibocsátott ötéves Prémium Magyar Államkötvénynél (PMÁK) ugyan már csökkent a kamatfelár, de a többi állampapírnál nem változtatott a központ a rátákon. Az ötéves PMÁK-ot februárban még 4 százalékpontos infláció fölötti hozammal bocsátották ki. Ez vélhetően azért történt így, hogy a konstrukció kellően vonzó legyen az egy hónappal korábban kibocsátott hároméves papír mellett, amelynek bár az infláció fölötti kamatprémiuma csak 3 százalékpont volt, az alapkamata viszont az első kamatperiódusban még a 2013-as átlagos infláció, ami 1,7 százalékos volt.

A januárban kibocsátott hároméves és a februárban indított ötéves PMÁK-ot is gyorsan elkapkodták a befektetők, így május első felében mindkét értékpapír forgalmazását lezárták. A hároméves kötvényből 100 milliárd forintnyit hirdettek meg, tehát körülbelül ennyi el is kelt. Az ötévesből az első körben 50 milliárd forintot hirdettek meg, ami alig egy hónap alatt elkelt, ezt követően háromszor kellett rábocsátani, végül több mint 110 milliárd forintnyi fogyott a kötvényből, mire a forgalomba hozatalt végleg lezárták.

Az új ötéves PMÁK kamatprémiuma már csak 3,5 százalékos, a háromévesé viszont maradt 3 százalék, és többi állampapír árazásához sem nyúlt hozzá az ÁKK, bár korábban jellemzően követte az alapkamat és a banki kamatok alakulását. Jelenleg így a legmagasabb kamatú lakossági állampapír a tízéves Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK), amelynek kamata 2,5 százalékkal haladja meg az egyéves diszkont kincstárjegyekét.

A kisbefektetőket egyáltalán nem riasztja el a hosszú futamidő, a tavaly augusztusban kibocsátott állampapírból meghirdetett 100 milliárd forintos mennyiség mostanra elfogyott, így a hónapban újabb 40 milliárd forint kibocsátásáról döntöttek.

Bár a hosszú lejáratú papírok között akad még olyan, amelyik a jelenlegi kamatperiódusban 4 százalék fölötti hozammal kecsegtet, ha marad a jelenlegi kamatszint és infláció, ezek a ráták az ötéves papíroknál 3,5, a hároméveseknél pedig pár hónapon belül 3 százalék körüli szintre süllyedhetnek.

Az adósságkezelő pedig lépéskényszerbe kerülhet, a változó kamatozású lakossági kötvények ugyanis elveszíthetik a versenyképességüket a rövid futamidejű, fix kamatozású állampapírokkal szemben.

Tarol a Kamatozó Kincstárjegy

Az idei év slágere ismét az egyéves Kamatozó Kincstárjegy (KKJ) lehet a lakosság körében. Az értékpapír kamatát februárban emelte 2,5 százalékról 3 százalékosra az államadósság-kezelő, és a legfrissebb hirdetmény szerint a jövő héten sem csökken ez a ráta. A kamatemelés óta a KKJ rekord ütemben fogy, nincs olyan hét, hogy legalább 30 milliárd forintnyi ne tudnának értékesíteni belőle.

Az idei lakossági nettó állampapír-értékesítésből április végéig 115 milliárd forintot tett ki a KKJ, májusban pedig két hét alatt további 22 milliárd forinttal gyarapodott az állomány.

Az idei lakossági nettó állampapír-értékesítésből április végéig 115 milliárd forintot tett ki a KKJ, májusban pedig két hét alatt további 22 milliárd forinttal gyarapodott az állomány. Nem kizárt, hogy az év végére eléri a háromezermilliárdos szintet a lakossági állampapír-állomány -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.