BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fokozódott a pánik a piacokon

Nemhogy enyhült volna, tovább fokozódott a pánik a tőzsdéken és a deviza- és árupiacokon hétfőn. Nagy európai tőzsdeindexek és maga az amerikai S&P 500 határidős index is 7 százalékot zuhant, így már annak is örültek a befektetők, hogy kora estére 2 százalékosra szelídültek a mínuszok az USA-ban.

Hétfőn már egyértelműen a 2008–2009-es válságra emlékeztető pánikjelenségeknek lehettek tanúi a befektetők a világ szinte összes tőzsdéjén. A 8,5 százalékos kínai esés adta meg az alaphangot, ezek után az európai, majd az amerikai piacok is egyre fokozódó zuhanást mutattak. A DAX jó 3 százalékos eséssel kezdett, majd egy emelkedési próbálkozást követően kora délután előbb 9600 pont közelébe, majd az amerikai nyitás után egészen 9338 pontig zuhant. Ekkor a német index 786 pontos, vagyis több mint 7 százalékos esést mutatott. Hasonló pályát írt le a francia és a legtöbb európai tőzsdeindex is, Athén 10,5 százalékos zuhanásával lefelé lógott ki a sorból. A DAX végül 4,4 százalékos gyengüléssel 9677 ponton zárt.

Az amerikai befektetők hangulatán nem segített, hogy a hírműsorok a New York-i tőzsde felfüggesztési szabályait taglalták. E szerint ha az index helyi idő szerint 15 óra 25 perc előtt 7 százalékos esést mutat, akkor egyperces felfüggesztést iktatnak be. Újabb felfüggesztés jön 13 százalékos esést követően, ha azonban 20 százalékot esne az S&P 500 index, akkor a nap hátralévő részére már bezárnák a tőzsdét. A nyitást követő percekben meredeken zuhantak az amerikai részvények és a világ legnépszerűbb határidős részvényindexe, az S&P Futures a pénteki 1971 pontról 1831 pontra zuhant. Innen rövidesen mintegy százpontos felívelés következett, így az amerikai tőzsde úgy nézett ki, mintha valamilyen banánköztársaság részvénypiacát látnák a befektetők: a likviditás teljesen kiszáradt, nem voltak vételi ajánlatok. Lapzártánkra már helyreállt a rend, az S&P 500 már csak 2,3 százalékos mínuszt mutatott, és a Dow Jones Industrial Avarage vesztesége is 470 pontosra szelídült a korábbi ezer pont feletti mínuszról. Időközben a piaci volatilitást jelző VIX index minden idők legnagyobb, 70 százalék feletti napi emelkedésével a 2009. januári szintre, 53 pontig emelkedett.

Hatalmasat esett a kétnapos kereskedési szünet után ismét kinyitó magyar tőzsde is. A Mol-részvények 1300 forintos csökkenést is mutattak a leggyengébb pillanatukban, de a csaknem 7 százalékos (970 forintos) gyengülést jelentő 13 500 forintos záróár is alacsonyabban alakult, mint amitől a legtöbb befektető tartott. Az OTP részvényei is csaknem 7 százalékot (379 forintot) estek, és 5256 forinton zárták a kereskedést. A Richter 5,6 százalékkal gyengülve 4110 forinton zárt, a Magyar Telekom viszont megúszta 3,8 százaléknyi eséssel. A BUX összességében 6 százalékot (1342 pontot) csökkent, és 20 778 ponton zárta a napot. Ezzel azonban alig teljesítettünk rosszabbul, mint az 5,7 százalékkal gyengülő lengyel WIG. Az egész régióban az olajpapírok kapták a legnagyobb pofont, az OMV 7, a lengyel PKN Orlen pedig 6,4 százalékot zuhant, miután az olajár nem talált támaszt, és a WTI típusú olaj ára 2009-es mélypontja, 39 dollár alá esett. A Brent hordója öt százalékkal, 43 dollárra süllyedt.

A devizapiacokon is hatalmas mozgások voltak, és ideges hangulat uralkodott. A legnagyobb ütést ismét a feltörekvő devizák kapták: az orosz rubel öt százalékkal értékelődött le az euróval szemben, de nagy kilengéseket mutatott az euró–török líra vagy a dollár–jen is. Utóbbi a 116 és a 122 közötti sávban mozgott, ami példátlanul nagy napi ingadozás. Tovább folytatódott az euróeladási pozíciók zárása, vagyis az euró erősödött alapvetően mindennel szemben. Az euró–dollár-árfolyam 1,15 alól indulva 1,17 fölött is járt. Üdítő kivételt jelentett a forint, amely a kezdeti 317-es árfolyamról estére 313-ra tért vissza, így még erősödni is tudott az euróval szemben. A dollár eközben 5 forinttal lett olcsóbb, este 271 forint alatt jegyezték.

Pontos diagnózis

A mostani esésben az a jó, hogy a befektetők legalább tudják, miért történik – nyilatkozta az optimista jóslatairól híres Laszlo Birinyi, a Birinyi Associates alapítója. Ha orvoshoz megyünk, akkor is jobb kezelést kapunk, ha rájövünk, mi okozza a tüneteket – magyarázta. Véleménye szerint egyértelműen a kínai növekedéssel kapcsolatos félelmek okolhatók azért, hogy a világ részvényei május óta 9000 milliárd dollárt veszítettek értékükből. Birinyi szerint amit most látunk, az egy rövid és fájdalmas korrekció, de ez után a tőzsdék talpra fognak tudni állni.

A forint jól állta a sarat

Némileg eltérően ítélték meg a tőzsdepánik hatását az MTI-nek nyilatkozó tőkepiaci  szakértők. Úgy vélték: a forint jól állta a sarat, de egyikük szerint a tőzsdei pánik mértéke túlzottnak tűnik, míg a másik elemző úgy ítélte meg, hogy turbulensek maradhatnak a nemzetközi piacok, ami nagy kilengéseket hozhat a forint árfolyamában is.

Bakos Ádám, az Aegon Alapkezelő kötvényüzletágának vezetője kifejtette: a részvénypiacok világszerte komoly veszteségeket szenvedtek el az elmúlt napokban, a magyar piac az előző hét második felében zárva volt, így hétfőn "hozta be" a lemaradását. A feltörekvő piacok eddig is komoly nyomás alatt álltak, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közelgő kamatemelése és a nyersanyagárak esése komoly tőkekiáramlásokat okozott.

Elmondta: a kínai részvénypiaci buborék kipukkadása egy ideig elszigetelt jelenség maradt, de a jüan augusztus 10-i leértékelése már komoly aggodalmakat okozott a kínai gazdaság lassulásának valós mértékével kapcsolatban. Ezek az események végül az elmúlt hét végére a fejlett piacokat is elérték, immár globális növekedési félelemről lehet beszélni.

Bakos Ádám kiemelte: a forint jól állta a sarat, főleg más feltörekvő piaci devizákhoz képest. Ugyan az euró jegyzése 317 forint közelébe ért, de ennek nagy része az euró dollárral szembeni erősödésének, és nem a forint gyengeségének volt betudható. A hétfői kereskedés végére erősödni tudott a hazai deviza, 314 forint alatt járt az euró, és 270 forint alatt a dollár árfolyama. A dollár komoly veszteségeket szenvedett el főleg a fejlett piaci devizákkal szemben (euró, jen), mert a befektetők a növekedési félelmek miatt későbbre várják az Egyesült Államokban az első kamatemelést.

Rámutatott: a tőzsdei pánik mértéke túlzottnak tűnik, a kínai gazdaságpolitika piacnyugtató, illetve növekedést stimuláló lépései, illetve a Fed szigorításának csúszásával kapcsolatos várakozások rövid távon nyugtatóan hathatnak a piacra.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank Hungary Zrt. makrogazdasági elemzője szerint a globális tőkepiacokon kialakult pánikhangulat elsősorban Kínából ered. A különböző mutatók, mint például a beszerzési menedzserindexek, illetve a GDP-adatok már régóta arra engednek következtetni, hogy a kínai gazdaság növekedése kifulladóban van. Az "enervált" növekedést a kínai vezetés kétségbeesett lépésekkel próbálja életben tartani, több-kevesebb sikerrel. Ha hirtelen lelassul a gyengélkedő kínai gazdaság, akkor magával ránthatja a világgazdaság többi motorját is, úgymint az Egyesült Államokat és Németországot - magyarázta az elemző.

Úgy vélte: az ebből fakadó és a világ minden pontján eluralkodó félelem pedig olyan pénzpiacokra is begyűrűzött, mint Magyarország. Ennek a következménye volt, hogy a hétfői kereskedés során az euró/forint árfolyam a 317-es szintnél is járt. Kiemelte: "a magyar deviza olcsón megúszta a vérfürdőt", hiszen a hétfői kereskedés végére képes volt 313 forintos árfolyamig erősödni.

Rámutatott: annak köszönhető a forint többi feltörekvő piaci devizához viszonyított kimagasló teljesítménye, hogy az ország kockázati profilja jelentősen javult az elmúlt években, illetve a masszív folyó fizetési mérleg többlet mérsékli a kilengések mértékét. Előretekintve, a félelem továbbra is áthathatja a befektetők magatartását, így turbulensek maradhatnak a nemzetközi piacok, ami nagy kilengéseket hozhat a forint árfolyamában is - mondta Ürmössy Gergely.

Mélyponton az olaj

A kínai lassulástól való félelem következtében több mint 5,5%-os esésnél állapodott meg a WTI típusú kőolaj árfolyama, amely ezzel közel 6 és fél éves mélypontra, 2009 februárja óta nem látott szintre került: a befektetők immár a 38,2 dolláros árfolyammal ismerkednek. A Dow 384 pontos csökkenéssel 2,34%-os, a Nasdaq 2,36%-os, az S&P pedig 2,68%-os esést mutat - írja a Portfolio.hu.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.