BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tíz magyarból nyolc nem kockáztatna egy fillért sem a nagyobb nyereségért

Tízből hét magyar változtatott a megtakarítási és befektetési szokásain amiatt, hogy az elmúlt években jelentősen csökkentek a kamatok, ugyanakkor a befektetési döntéseikben inkább a biztonságra törekednek egy magasabb várható hozammal kecsegtető, de jelentősebb kockázatú termékkel szemben – derül ki az Erste Bank felméréséből.

A megkérdezettek negyede inkább odaadta a családnak, gyerekeknek, unokáknak a megtakarításait az alacsony kamatok miatt, míg 16 százalék ingatlanba vagy telekbe fektette azt. A válaszadók 14 százaléka a hosszú távú lekötésekben látta a megoldást, ugyanennyien elkezdték a folyószámlájukon parkoltatni a megtakarításaikat, de hasonló nagyságrend fordult az életbiztosítás vagy a nyugdíj-előtakarékosság felé. A részvényeket, a befektetési alapokat és a kötvényeket a lakosság 8 százaléka találta jó eszköznek az alacsony kamatkörnyezet kihívásaira, gyakorlatilag ugyanannyian, mint akik azt válaszolták, hogy inkább elkezdtek többet költeni a pénzükből, mintsem, hogy befektessék azt.

Ugyanakkor a válaszadók közel harmadát egyáltalán nem mozgatta meg, hogy csökkentek az elmúlt években a piacon elérhető átlagos betéti kamatok, és nem reagáltak semmit a helyzetre. Ez részben magyarázható azzal is, hogy a hazai ügyfelek inkább konzervatív befektetők: tízből nyolcan az alacsonyabb, de biztos kamatot választanák inkább egy magasabb várható kamattal kecsegtető, de kockázatos termékkel szemben. Másrészről  nem mindenki rendelkezik olyan magas megtakarítással, amit befektetésre érdemesnek ítél, holott fontos megjegyezni, hogy rendszeres kis összegekkel is érdemes elkezdeni takarékoskodást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.