BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamis lehet az OTP kitörése

A Budapesti Értéktőzsde vezető részvényeinek árfolyammozgását összesítő index az elmúlt két hétben a 22 112-es támasz közelében megkapaszkodva emelkedni tudott, meghaladva a 23 046-nál lévő korábbi csúcsot. A BUX a mozgás során kilépett a szintén ettől a csúcstól induló csökkenő trend vonala alól is, és jelenleg az előbb említett csúcs szintjénél igyekszik támaszt építeni. Emelkedés innen leginkább akkor következhet, ha a jegyzés továbbra is 23 046 feletti zárásokat produkál. Ebben az esetben a még 2011-ben hagyott 23 492–23 565 közötti rés betöltése következhet, illetve ennek felső széle lehet a legközelebbi akadály. De ha az emelkedés nem folytatódik tovább, akkor a tőzsdemutató grafikonján egy nagyobb méretű emelkedő ék alakulhat ki, melyet a 23 046-os és a 23 441-es csúcsokat összekötő trendvonal, illetve a 2015 elejétől berajzolható emelkedő trendvonal határoz meg. Ebben az esetben a BUX ismét megközelítené az utóbbi trendvonalat, amit aztán valószínűleg le is törne.

A Mol részvényeinek árfolyama kisebb hullámokat vetve tovább tudott felfelé araszolni. Ha tartja a jelenlegi emelkedő trend ütemét akkor Mikulásra elérheti a 14 300 közelében hagyott következő rést. Ha a jelenlegi trend megtörik, amire 13 530 alatti zárások utalnak, akkor a hosszabb távú trendcsatornája alsó szélének közelébe eshet újra. Ha ez utóbbi trend ép marad, akkor annak ütemét tartva az új év első napjaiban érheti el az előbb említett 14 000 feletti szintet a jegyzés. Ennek az utóbb említett emelkedő trendnek a letörése viszont már egészen 12 650 közelébe engedheti esni a kurzust.

Az OTP Bank árfolyama jelenleg a korábbi hetekhez képest optimistább képet fest. A jegyzés felfelé lépett ki annak a háromszögnek a területéről, amelyet az árfolyam a tapasztalat szerint leggyakrabban lefelé hagy el. Az emelkedés erőtlennek tűnik, nagy a veszélye annak, hogy a kitörés hamisnak minősülhet, és a kurzus visszatér a háromszög területére. Erre 5918 alatti zárások, illetve az október 30-tól rajzolható rövid távú emelkedő trend letörése utalhat, és újra érvénybe lép az a forgatókönyv, mely szerint a háromszög vízszintes oldala az 5230 közelében húzódó támasz, míg átfogója az április 30. óta tartó csökkenő trend. A háromszög, amely ebben a formájában felső trendfordulót jelez, eléggé nagy terjedelmű az időtengelyen (2015. április 30. – 2016. augusztus 10.). A tapasztalat szerint ugyan a két időpont között bármikor kitörhet lefelé a jegyzés, a legnagyobb valószínűsége ennek az adott időszak 50 és 75 százalék között van.

Esetünkben ez az időszak 2015. december 21. és 2016. április 18. közé esik (vízszintes oldal vastagított szakasza). A letörés után a háromszög magasságából számítva további 800 forintos csökkenésre számíthatunk, ami körülbelül 4400 közeli célárfolyamot ad. Ha az emelkedés folytatódni tud, akkor a 6115-ös ellenállás átlépése után 6475-ig nyílhat tér.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.