BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordmennyiségű pénz keresi a helyét az év végén

A bankok általában a díjakból adnak kedvezményeket a most tbsz-t nyitó ügyfeleknek, de magas kamatot fizető betétek is akadnak.

Sosem látott mennyiségű, nagyjából 7 ezer milliárd forintnyi likvid eszköz van a háztartásoknál, az adókedvezményeknek is szezonja van, nem véletlen, hogy a pénzügyi cégek igyekeznek megkeresni a kisbefektetőket. A jegybank adatai szerint tavaly év végén körülbelül negyedmillió tartós befektetési szerződés (tbsz) volt Magyarországon, ezeken hozzávetőlegesen 1600 milliárd forintnyi értékpapírt tartottak a kisbefektetők. A háztartások készpénzállománya azóta tovább nőtt, szeptember végén már meghaladta a 3620 milliárd forintot. A látra szóló betétek állománya is gyarapodott az idén mintegy 430 milliárd forinttal, és október végén már megközelítette a 3320 milliárd forintot.

Akciók, akárcsak az elmúlt évek mindegyikében, most is vannak, bár talán a korábbinál szegényesebbek. A kedvezményekért versenyző pénzügyi cégek általában a díjakból engednek el valamennyit. Az FHB az egyik leggálánsabb, náluk ha valaki új számlát nyit, vagy más szolgáltatótól áthozza a tbsz-t, és legalább egymillió forintot elhelyez a pénzügyi csoport által kibocsátott kötvényben, jelzáloglevélben vagy Magyar Posta Ingatlanalapban, a jövő év végéig mentesülhet a számlavezetési és az állománydíj alól.

Az MKB akciója minden értékpapírszámlára vonatkozik, nem csak a tbsz-re, az állami bank ügyfelei, ha most nyitnak számlát, a jövő év közepéig mentesülhetnek az állományidíj-fizetési kötelezettség alól. A másik állandó kedvezmény, hogy a számlavezetés díját kizárólag az ügyfél mindenkori legrégebben nyitott, élő tartós befektetési számlájára terhelik, a továbbiakra nem. Az UniCredit a tbsz megnyitásáért nem számít fel díjat, és akciósan díjmentes a tbsz-számla vezetése is.

Az OTP az ötéves tbsz-t újrakötő ügyfeleknek könyvutalványt ad, annak pedig, aki az év végéig tbsz-értékpapírszámlát nyit, a 2015-ös számlavezetés minimumdíját elengedik. Emellett az év végéig nem kell vételi jutalékot fizetni az OTP Alapkezelő és az OTP Ingatlan Alapkezelő befektetési jegyeire, illetve néhány hete indultak új zárt végű alapok is, amelyeknek a futamideje illeszkedik a tbsz-hez.

A betéti oldalon is van néhány kedvező ajánlat. Az FHB három- és ötéves betétjeinek kamata a jegybanki alapkamathoz igazodik, de évente minimum 1,75, illetve 2,25 százalékot fizetnek. A legjobb tartós betéti ajánlatokat jellemzően kisebb bankoknál lehet megtalálni. A Gránit Banknál 3 százalék fölött van az ötéves betét EBKM-je, a háromévesé pedig 2,3 százalék, a Sopron Banknál is 2-2,5 százalékos kamattal kötheti le az ügyfél a pénzét középtávra.

VG-szakértő: Bunna Gyula, az UniCredit Bank fiókhálózati értékesítési vezetője

„A tartós befektetési szerződés sikere az elmúlt években bizonyította, az ügyfelek egy jelentős része tudatosan figyel arra, hogy megtakarításait adóelőnyt vagy -mentességet kínáló konstrukciókban gyarapítsa. Ha a tbsz-számlán elhelyezett befektetésekhez öt éven át nem kell hozzányúlniuk, akkor 3 millió forintos induló megtakarítást és évi 3 százalékos átlagos hozamot feltételezve a befektetők több mint százezer forintot is megtakaríthatnak ezalatt. Ezt a célt értékpapíros tbsz-számlával nem lehetetlen elérni, hiszen egy állampapírokból és befektetési alapokból gondosan kialakított portfólióval ilyen teljesítmény még a jelenlegi alacsony jegybanki alapkamat mellett is reálisan elérhető.”


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.