BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább tarol a lakossági állampapír

Tavaly november végére újabb történelmi csúcsra, 7651,5 milliárd forintra emelkedett a háztartások értékpapír-állománya, a lakosságnál lévő állampapírok volumene pedig átlépte a 3 ezermilliárd forintos lélektani határt. (Az úgynevezett lakossági állampapírok állománya persze ennél magasabb, ezekből azonban bizonyos megkötésekkel intézmények is vásárolhattak, illetve vásárolhatnak.)

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) igyekszik minél nagyobb mértékben bevonni a kisbefektetőket az államadósság finanszírozásába, a siker azonban felemás. Az éven túli állampapírok ugyanis nem fogynak, sőt novemberben rekordmértékű, 37,1 milliárd forintos volt a nettó visszaváltás. A rövid állampapír, a Kamatozó Kincstárjegy és a Féléves Kincstárjegy viszont jól fogyott, a nettó értékesítés 91,5 milliárd forintot tett ki.

Az állampapírok mellett a befektetési jegyek is kelendők voltak. Az év utolsó előtti hónapjában csaknem 9 milliárd forintnyi friss megtakarítás ment az alapokba, ezzel és a 9 milliárd forintnyi hozammal a háztartások befektetésijegy-állománya 3872 milliárd forintra emelkedett. Az emelkedő részvényárfolyamok azonban nem hozták meg a kisbefektetők kedvét a tőzsdéhez, a háztartások több mint 10 milliárd forintnyi értékpapírt adtak el a tőzsdén. A jegybanki adatok szerint ezek a részvények külföldi befektetőkhöz kerültek, akárcsak az állam által eladott 75 milliárd forintos OTP-pakett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.