BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Saját úton is járnak a hitelintézetek

Tervei szerint kimarad az Erste Bank a Mark Zrt. eszközvásárlási programjából: ezzel már három olyan nagybankról tudni, amely maga kívánja értékesíteni rossz portfólióelemeit. A projekthitelek állománya közben olvadni kezdett.

Az Erste Bank nem kíván részt venni a Mark Zrt. várhatóan e hónapban induló eszközvásárlási programjában – közölte a Bloomberg. „Az Erste inkább külön-külön, darabonként értékesíti a nem teljesítő eszközöket a piacon, mint hogy egyben átadja a teljes portfóliót az eszközkezelő társaságnak” – tájékoztatta a hírügynökséget Carmen Staicu, az Erste Group szóvivője.

A rossz hitelek állománya – tette hozzá a szóvivő – gyorsan csökken a kedvező piaci körülményeknek köszönhetően. „A bankcsoport nyitott az egyes nem teljesítő eszközök értékesítésére minden releváns piaci szereplő részére, de nem tervezi a teljes kereskedelmi ingatlanportfólió eladását” – hangsúlyozta válaszában Staicu. Az Erste Bank álláspontjának közzététele nyomán már három olyan nagyobb szereplőről lehet tudni, amely nem kíván részt venni a Mark programjában, hiszen korábban a K&H és a Budapest Bank is kizárta ennek lehetőségét – emlékeztetett a Bloomberg.

Attól ugyanakkor nem kell tartani, hogy a Mark végül portfólió nélkül marad, hiszen több nagybank is akad még a potenciális partnerek között. Az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója, Patai Mihály például korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy bejelentkeznek a programba: igaz, gyaníthatóan nem a bank lesz az eszközkezelő első számú ügyfele, hiszen a portfóliótisztításhoz szükséges lépéseket maguk is megtették. A Raiffeisen Bank pedig még tavaly közölte, hogy hozzávetőlegesen 100 milliárd forintnyi eszközt adnának el a Marknak vagy más piaci szereplőnek.

Az is látszik viszont, hogy a bankok maguk is próbálják meglovagolni az élénkülő ingatlanpiacban rejlő lehetőségeket. A CIB Bank visszavett ingatlanok értékesítésével foglalkozó leányvállalata, a Recovery Zrt. például múlt hónapban indított új honlapot az érintett ingatlanok értékesítésének támogatására, ahol a CIB-csoport tulajdonában lévő összes eladó ingatlan elérhető.

A hitelintézetek által kezelt projekthitelek állománya a múlt év végére egyébként jelentős mértékben csökkent: a Magyar Nemzeti Bank által közzétett adatok szerint a belföldieknek nyújtott hitelek mennyisége a 2015 decemberéig tartó egy év alatt több mint 15 százalékkal, 1473,7 milliárd forintra mérséklődött, miközben a 90 napon túli csúszásban lévő tételek aránya 22,7-ről 19,6 százalékra zsugorodott.

A Mark Zrt. – korábbi közlése szerint – várhatóan ebben a hónapban hirdeti meg hivatalosan az eszközvásárlási program feltételeit. Ezt követően a tervek szerint 15 hónapig tart a vásárlási szakasz, amelyben minden pénzügyi intézmény részt vehet, ezt pedig a hét évre tervezett „értékteremtési periódus” követi majd. A programban való részvétel önkéntes, ugyanakkor a Mark a feltételeknek megfelelő összes portfólióra kötelező vételi ajánlatot tesz. A Mark három üzletága 300-500 eszköz kezelésére készül a portfólióépítés időszakában. Fontos megkötés, hogy a bankok csak teljes portfóliójukat ajánlhatják fel, egyes eszközöket nem. A hiteleknél 500 millió, az ingatlanoknál pedig 200 millió forint az alsó limit bruttó értéke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.