BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Statoil

Jelentős emelkedést produkáltak a szerdai kereskedésben a legnagyobb norvég olajvállalat, a Statoil részvényei, az árfolyam több mint 3 százalékot emelkedett az oslói tőzsdén. A befektetők megörültek a társaság idei első negyedéves eredményeinek, meglepetésre a vállalat nyereséges lett a zuhanó olajárak mellett is. Ezt úgy sikerült elérni, hogy a működési költségeket egy hordó kitermelt olajra vetítve mintegy 20 százalékkal tudták csökkenteni. Az egyszeri tételek nélküli adózott eredmény 122 millió dollár lett, ez jelentős csökkenés a bázisidőszaki 902 millió dolláros eredményhez képest, az elemzők azonban 125 millió dolláros veszteséget vártak. A vállalat idén februárban tovább csökkentette az idei évre kitűzött beruházási tervét, amely így 13 milliárd dollár. Ezt szerdán is megerősítette a menedzsment.


A nap vesztese: Munich Re

Több mint 3 százalékot esett a szerdai kereskedésben a német biztosító, a Munich Re árfolyama, amivel a vezető német részvények között alulteljesítőnek számított. Az esést az váltotta ki, hogy a cég figyelmeztette a befektetőket, az idei első negyedévben jelentősen csökkenhetett a profitja, az idei évre korábban adott menedzsmentvárakozások pedig ez alapján ambiciózusnak tűnnek. A társaság közölte, az idei első negyedévben a tőkepiacokon igen nagy volt a volatilitás, ami miatt a befektetési portfóliójánál leírást kellett végrehajtania. A világ legnagyobb viszontbiztosítója május 10-én teszi közzé részletes negyedéves beszámolóját, a korábbi várakozások szerint profitja a bázisidőszaki 3,1 milliárd euróról 2,3-2,8 milliárd euróra csökkenhetett. A vállalat vezetője azonban arra biztatta a részvényeseket, hogy mérsékeljék várakozásaikat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.