BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengén megy a Deutsche Banknak

A Deutsche Bank nyeresége 58 százalékot zuhant az első negyedévben. A legnagyobb német hitelintézet a méretéhez képest szerény, 236 millió eurós adózott eredményét egyrészt a nehezedő piaci körülményekre, másrészt a John Cryan vezérigazgató által októberben meghirdetett kivonulási stratégia végrehajtására vezette vissza. Az előbbi indoklást támasztja alá a tavalyihoz képest 21 százalékkal, 8,1 milliárd euróra mérséklődött bevétel is. Leginkább a globális kötvény-, illetve részvénykereskedelmi üzletág szenvedett, forgalmuk egyaránt 29-29 százalékkal esett vissza.

E két tényező főszerephez jutott abban, hogy a bank Németországon kívüli piacairól csak 2,8 milliárd eurót kasszírozott, ami 23 százalékos csökkenést jelent. A befektetési banki üzletág sem remekelt: a 15 százalékos bevételcsökkenés után most csupán 1,8 milliárd euróval tudtak hozzájárulni a bank bevételeihez. A kiemelt ügyfelek sem örülhettek, hiszen a vagyonkezelési és privátbanki üzletág is mínuszban maradt, 12, illetve 17 százalékkal zsugorodott az itt elért bevétel – írja a The Wall Street Journal.

Az viszont előremutató, hogy a nem kamatjellegű kiadásoknál 17 százalékos csökkenést mértek, e soron 7,2 milliárd euró szerepel a gyorsjelentésben. Ez elsősorban a jogi költségekre és a bírságokra kiadott összegek meredek esésének tudható be, a bank ugyanis az utóbbi évek szinte valamennyi pénzügyi botrányában megégette magát. Az ablakon kidobott milliárdok nagyban közrejátszottak a tavaly nyáron meglépett vezetőváltásban, amikor is John Cryan vette kézbe az irányítást, és vasszigort vezetett be a német hitelintézetnél, amely tavaly a válság után először volt veszteséges, méghozzá durván: 6,8 milliárd euróval. Egy évvel korábban még 1,7 milliárdos nyereségről számolhattak be.

A vezérigazgató most a világgazdaság bizonytalan növekedési kilátásait illető befektetői aggodalmakkal, az emiatt lanyhuló piaci aktivitással magyarázta a gyengébb negyedéves számokat, megemlítve, hogy ennek a vállalati tanácsadási üzletáguk is kárát látta. A Deutsche Bank átalakítása mindenesetre szebb jövőt ígér: Cryan stratégiájának megfelelően egyszerűsítik a bank polipszerű szerkezetét, több veszteséges vagy a fő profilba nem illő üzletágát leválasztják és értékesítik, számos országból kivonulnak, jobban megválogatják ügyfeleiket, és emellett csaknem 35 ezer fővel csökkentik a dolgozói létszámot 2017 végéig. Részvényeseik számára is vonzóbbá tennék jövőképüket: van honnan visszajönni, hiszen az idén eddig 24 százalékkal gyengült a Deutsche Bank kurzusa, ez pedig az általában gyengélkedő európai bankszektor átlagának is a duplája.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.