BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétezermilliárdos szaúdi befektetés

A világ legnagyobb befektetési alapját hozza létre Szaúd-Arábia, hogy függetlenítse gazdaságát az olajtól.

Kétezermilliárd dollárra hizlalja befektetési alapját Szaúd-Arábia, ennek az összegnek a felét pedig külföldön tervezi elkölteni. Az alap célja, hogy csökkentse az ország gazdaságának függését az olajtól – mondta el a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában Mohammed bin Salman. A helyettes koronaherceg nagy hévvel vágott bele az ország megreformálásába, fiatal kora ellenére már kezében tartja a hadügyek mellett a pénzügy-, az olajügyi és a gazdasági minisztériumot is. (S bár hivatalosan nem ő következik az öröklési rendben, sokan már Szaúd-Arábia következő királyát látják benne.)

A kétezermilliárd dolláros alap vagyonát a világ legnagyobb olajcégének az Aramcónak a nyilvános kibocsátása hizlalná fel. A tervek szerint a vállalat papírjainak 5 százalékát talán már jövőre, de legkésőbb 2018-ban értékesítik. A Public Investment Fund (PIF) névre keresztelt alap tőkéjének 50 százalékát külföldön fektetné be, a másik felét pedig az országban egyelőre elhanyagolt iparágak fejlesztésének finanszírozására fordítaná. S hogy mire elég kétezermilliárd dollár? Ebből a pénzből a PIF mai árakkal számolva szőröstül-bőröstül felvásárolhatná az Apple-t, a Google-t és Warren Buffett befektetési társaságát, a Berkshire Hathawayt, és még maradna is 100 milliárd dollárnyi költőpénze.

A PIF már az idén is meglehetősen aktív volt, többek között 38 százalék erejéig bevásárolta magát a dél-koreai Posco építőipari vállalkozásba 1,1 milliárd dollárért, és 10 milliárd dolláros partnerségi megállapodást írt alá Oroszországgal. Az alap jelenleg is két nemzetközi pénzügyi vállalkozással folytat akvizíciós tárgyalásokat, a helyettes koronaherceg reményei szerint közülük legalább az egyik sikerrel jár.

Kérdéses azonban, hogy sikeres lesz-e a gazdasági reformkísérlet. Az IMF egyik 2014-es tanulmánya szerint sok-sok ország próbálkozott már csökkenteni gazdaságának függését az energiahordozók kitermelésétől, ezek közül a legtöbb kudarccal járt, és csak néhány sikeres példa említhető. A valutaalap szerint az átalakítás jóval könnyeb lett volna még 100 dollár fölötti olajár idejeében, mint most, amikor kevesebb mint 40 dollárt fizetnek érte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.