BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége az aranykornak

A lassuló növekedés, az inflációcsökkentés korlátai miatt nem érdemes kimagasló vállalati hozamokat várni a következő időszakban – hangsúlyozza a McKinsey friss tanulmánya.

Az utóbbi harminc év igazi aranykor volt a részvény- és kötvénypiaci befektetők számára, ezek az eszközök magasan a hosszú távú átlag feletti hozamot biztosítottak. A McKinsey friss tanulmánya azonban felhívja a figyelmet, hogy ez változni fog, a befektetőknek célszerű csökkenteni várakozásaikat az említett eszközosztályok várható hozamára vonatkozóan.
Az utóbbi évtizedek kimagasló hozamai leginkább annak voltak köszönhetők, hogy a gazdasági és vállalati fundamentumok egyaránt kedvezőek voltak.

Az 1970–80-as években látott csúcsokról az infláció és a kamatok jelentősen csökkentek. A globális gazdasági növekedés erős volt, amit a pozitív demográfiai változások, a termelékenység növekedése és a gyors kínai gazdasági fellendülés támogatott. A vállalatok profitnövekedései még ezek mellett is kimagaslóak voltak, a legnagyobb amerikai és európai cégek új piacokon jelentek meg, a vállalati adókulcsok csökkentek, a technológia fejlődéssel nőtt az automatizáltság, ami a költségeket lejjebb szorította.

A McKinsey kimutatása szerint az észak-amerikai tőzsdei vállalatok az elmúlt harminc évben 65 százalékkal növelték adózott eredményhányadukat.
Ennek az aranykornak azonban most már vége. Az infláció és a kamatok csökkenése korlátokhoz ért, a fejlett világ és Kína népességének elöregedése miatt a globális gazdasági növekedés lassul. Emellett a vállalati profitkilátások is ködösek: a nagy amerikai és nyugat-európai cégek egyre nagyobb versennyel néznek szembe, a fejlődő piaci vállalatok szépen jönnek fel, a technológiai titánok pedig komplett iparági modelleket írnak át. Az erősödő verseny a jövedelmezőséget ronthatja.

Mindez azt jelenti, hogy az elkövetkező húsz évben a nyugat-európai és amerikai részvény- és kötvénypiacokon az elmúlt harminc évben látottaknál jelentősen alacsonyabb hozamok várhatók a McKinsey szerint. A részvénypiacoknál 1,5-5 százalékponttal, a kötvénypiacokon pedig még ennél is nagyobb mértékben, 3-5 százalékponttal csökkenhetnek az elérhető hozamok.

Az alacsonyabb várható hozamok pedig nagy kihívás elé állítják a magán- és intézményi befektetőket és egyben a kormányokat. Példaként az éves hozamokban 2 százalékpontos csökkenés egy hosszabb időszak alatt azt jelenti, hogy egy most harmincéves egyénnek mintegy hét évvel kell többet dolgoznia, vagy közel dupláznia kell megtakarítását, hogy ugyanazt az életminőséget fenn tudja tartani nyugdíjaséveiben. Az alacsonyabb hozamok az alapkezelőknek és a biztosítóknak is fájó pontot jelenthetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.