BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bejött az abszolút hozamú alapok ígérete

Az elmúlt három évben az abszolút hozamú alapok beváltották az ígéretüket: kevesebb ilyen alappal veszíthettek pénzt a befektetőik, viszont több részvényalap rendelkezik jobb mutatókkal, mint abszolút hozamú versenytársaik.

A legalább hároméves múlttal rendelkező lakossági alapok közül az abszolúthozam-stratégiát követő alapok 82 százaléka pozitív eredményt ért el ezen az időtávon, míg a tisztán részvényekbe, részvényalapokba fektető alapok 72 százaléka rendelkezik pozitív hozammal. Az egységnyi szórásra vetített hozamokból számolt Sharpe-mutatókat vizsgálva hároméves időtávon viszont már fordul a kocka: az abszolút hozamú alapok 43 százaléka rendelkezik pozitív mutatóval, míg részvényalapok esetén ugyanez az arány 50 százalék.

A legjobb Sharpe-mutatóval rendelkező alapok viszont mind az abszolút hozamú stratégiát követik. A tíz legjobból nyolc abszolút hozamú, míg mindössze kettő részvényalap van. A legjobb hároméves Sharpe-mutatóval rendelkező alap a Concorde Alapkezelő Citadella alapja, ezt követi a szintén Concorde Alapkezelő kötelékébe tartozó Rubicon, amely viszont csak privát banki ügyfeleknek elérhető, az Aegon Alfa alapja a harmadik a listán. A legjobb részvényalap, a Concorde Részvény alap ötödik a listán, ezt követi a legjobb tízben nyolcadik helyen egy az amerikai piacon befektető alap, a Pioneer USA Devizarészvény.

Ha kifejezetten a hozamra megyünk, a legjobban teljesítő alap is a Pioneer előbb említett alapja, amely hároméves időtávon éves 16,3 százalékos hozammal gazdagíthatta ügyfeleit idén júliusig. Ezt követte egy abszolút hozamú alap, az OTP Trend 15,6 százalékos éves árfolyam-emelkedéssel, majd az OTP Klímaváltozás részvényalap A sorozata 14,2 százalékos hozammal. A legjobban teljesítő tíz alap közül mindössze kettő volt abszolút hozamú. Utóbb említett alap egyébként az összehasonlításban a második legvolatilisebb szereplő (a B sorozat az első), ezt követi az MKB Európai Részvény, majd pedig az OTP Alapkezelő BUX ETF-je. A tíz legnagyobb árfolyam-ingadozású részvény vagy abszolút hozamú alap közül egyébként kilenc részvényalap, a tizedik, az OTP EMDA az egyetlen abszolút hozamú.

Összességében kijelenthetjük, hogy az abszolút hozamú alapok kevésbé volatilisek voltak, a részvényalapokkal viszont magasabb hozamot lehetett elérni az elmúlt három évben.

Kockázat és hozam

A Sharpe-mutató a kockázatarányos hozam egyik legnépszerűbb mutatószáma. Számítása úgy történik, hogy a portfólió hozamának a kockázatmentesen elérhető hozam (pl. diszkontkincstárjegy-hozam) feletti részét (amely kedvezőtlen piaci környezetben lehet negatív érték is) elosztjuk a portfólió hozamának átlagos ingadozásával (szórásával). Minél magasabb a Sharpe-mutató értéke, annál nagyobb szórásegységre (= egységnyi kockázati szintre) vetített többlethozamot sikerült elérni a kockázatmentes hozam felett. A negatív Sharpe-érték azt jelenti, hogy a vizsgált időszakban a portfólió értéknövekedése elmarad a kockázatmentesen elérhető hozamtól, ami pl. egy részvényalapnál könnyen előfordulhat, amikor esnek a részvényindexek. (via Pioneer Investments)


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.