BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Line

Ötvenszázalékos emelkedéssel debütált pénteken a tokiói tőzsdén a Line Corp. Az okostelefonos üzenetküldő alkalmazást fejlesztő társaság az év legnagyobb elsődleges részvénykibocsátását vitte véghez a technológia szektorban, összesen 1,25 milliárd dollárra tett szert a részvények eladásából. A kibocsátási árfolyammal számolva 8,6 milliárd dollárra értékelték a befektetők a vállalatot. Az alkalmazás elsősorban Ázsiában népszerű, fő piaca Japán, Thaiföld, Indonézia és Tajvan. Több mint 220 millió aktív felhasználója van, amivel a világ hetedik legnépszerűbb okostelefonos csetalkalmazása. Bevétele részben hirdetésekből, részben pedig az alkalmazásba integrált játékokból származik. Forgalma 40 százalékkal nőtt tavaly, és üzemi eredmény szintjén a vállalat nyereséges volt az elmúlt két évben.


A nap vesztese: Swatch

Jelentős eladói nyomás alá kerültek a svájci óragyártó, a Swatch részvényei a pénteki kereskedésben, az árfolyam 14 százalékos mínuszban is járt. A befektetők azt követően kezdték el adni a papírokat, hogy a társaság a negyedéves jelentést megelőzően profitfigyelmeztetést tett közzé. A menedzsment előrejelzései szerint az árbevétel az idei első fél évben 12 százalékkal, az üzemi és az adózott profit pedig 50-60 százalékkal eshet vissza. Ezt elsősorban a kínai kereslet csökkenése, a svájci órák iránti általános keresletcsökkenés, az erősödő verseny, valamint az erős svájci frank okozza. A befektetőket és az elemzőket is meglepte a hír, utóbbiak ugyanis arra számítottak, hogy a Swatch árbevétele csupán 5,3 százalékkal csökken az első fél évben, a profit pedig csupán 13 százalékot esik. Idén már 27 százalékot gyengült az óragyártó árfolyama.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.