BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megérinthette a Brexit szele az amerikai bankokat

Egyöntetűen romlott a legnagyobb amerikai bankok teljesítménye a második negyedévben tavalyhoz képest. Bevételét egyedül a Wells Fargo, adózott eredményét pedig csak a Goldman Sachs növelhette.

Egészen a Brexitről szóló június 23-ai népszavazásig egyértelműen úgy tűnt, jobb negyedévet zárhatnak június 30-ával az amerikai bankok, mint amilyen az év első három hónapja volt. A JP Morgan, a Bank of America és Citigroup is jelezte néhány hete, hogy javult a kereskedési teljesítménye. Mára viszont elbizonytalanodott a piac: az elemzők egymás után írják át modelljeiket, és csökkentik eredménybecsléseiket a bankszektorra vonatkozóan.

A bankok befektetési banki teljesítménye már az idén év elején is pocsék volt, erre jön rá a Brexit. Az aktuális előrejelzések alapján 2017-ben sem tér vissza a 2015-ös profit, csak mérsékelt növekedés várható. A Reuters konszenzusa szerint bevételnövekedés csak a Wells Fargónál, eredményjavulás pedig csak a Goldman Sachsnál várható.

Az amerikai betétbiztosító (FDIC) elnöke, Sheila Bair a CNBC-nek hétfőn azt mondta, a brit népszavazás nyomán drasztikusan megnőtt a valószínűsége, hogy a Fed idén már nem emel kamatot. Ez a bankok számára azt jelenti, hogy továbbra is nagy nyomás helyeződik marzsaikra, ami ellen a díjbevételes tevékenységek (pl. a kereskedés) felé történő elmozdulással védekezhetnek. Rövid távon sok szenvedés, hosszabb távon viszont reményei szerint normalizálódó kamatkörnyezet vár a bankokra.
Természetesen nem minden bank és nem minden üzletág jövőképe ennyire rossz. A Goldman Sachs például a tavalyi második negyedévben jelentős összegű jogi költséget számolt el, az alacsony bázis miatt javulhat éves összevetésben nála a negyedéves eredmény.

Kevésbé „virtuális” teljesítményjavulást mutathat a jelzáloghitelezés és – az Amerikában Magyarországhoz képest nem elhanyagolható – hitelkiváltási piac, amely a továbbra is alacsony kamatszintből húzhat hasznot. Nem a marzsok tekintetében, azok ugyanis a laposodó hozamgörbe következtében szűkek maradhatnak, hanem sokkal inkább a lakossági hitelkereslet bővülésének köszönhetően. A legnagyobb amerikai bankok közül a Wells Fargo üzleti modelljének kedvezhet ez a jelenség leginkább, e bank esetében ígérkezik a legkisebbnek az elemzői becslések romlása. A piaci várakozások szerint úgy tűnik, ez lesz az egyetlen amerikai nagybank, amely két számjegyű tőkearányos megtérülést (ROE) fog elérni idén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.