BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Véget érhet a jen száguldása

Fordulhat az idén 17 százalékkal erősödő jen árfolyama, a dollárral szemben akár az eddig leküzdhetetlennek tűnő 106-os szintet is átviheti.

Kulcsfontosságú szinthez közelít a japán a jen a dollárral szemben, miután a japán miniszterelnök a hétvégi felsőházi választásokon aratott sikert követően bejelentette, hogy még az idén egy nagyszabású gazdaságélénkítő csomag megvalósítását tervezik, melynek pontos kidolgozásán már dolgozik a miniszter tanácsadó testülete.

A piac a fiskális lazítás mellett arra is elkezdett spekulálni, hogy a japán jegybank is a kormány segítségére siet, vagyis további monetáris lazítás is várható az elöregedő társadalommal, krónikusan alacsony inflációval és gyenge növekedési kilátásokkal küszködő szigetországban.

A japán jen idén július 8-ig bezárólag közel 17 százalékot erősödött a dollárral szemben, amivel a világ legjobban teljesítő devizája volt. A múlt hétvégi események azonban könnyen fordulópontot jelenthetnek az idei trendben. A hírek hatására hétfőn egy nap alatt másfél éve nem látott mértékben gyengült a jen a dollárral szemben. A választások előtt még a 100-as szintet ostromolta a japán deviza, azóta azonban 4 nap alatt több mint 5 százalékot gyengülve 106-hoz közelít az árfolyam.

A 106-os szint környéke technikai szempontból kulcsfontosságú. Egyrészt itt húzódik egy korábban az erősödést megállító támasz, ami most ellenállásként funkcionál. Másrészt az év eleje óta meredeken csökkenő 50 napos mozgóátlag szintén 106 közelében van: ez a mozgóátlag már az idén többször is megfogta a jen gyengülését, vagyis eddig hiába próbálkozott az áttöréssel. Ráadásul május elején már volt rá példa, hogy a jelenleginél nagyobb, 6 százalékos leértékelődést követően újra erősödni kezdett a jen, tehát az utóbbi napokban látott gyengülés korántsem biztos, hogy tartós marad.

Bár technikai szempontból nehéz szintekhez közelít a fizetőeszköz, a fundamentumok (fiskális és monetáris lazítás) támogatják a jen leértékelődését, ami egyébként az „Abenomics” központi eleme. Egy esetleges újabb pánikszerű piaci helyzetben ugyanakkor újra előtérbe kerülhet a jen menedékdeviza-szerepe (miképp azt a Brexit-népszavazást követő napokban is tapasztalhattuk), de a jen erősödését válthatná ki az is, ha az amerikai jegybank (Fed) újra látványosan megfutamodna kamatemelési ciklusát illetően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.