BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az arany az év befektetése

Eddigi teljesítménye alapján az arany lehet az idei év egyik legjobb befektetése. Az év eleje óta közel 26 százalékot emelkedett a nemesfém árfolyama, amit elsősorban az amerikai jegybank kamatemelési ciklusának halogatásával, valamint a növekvő részvénypiaci kockázatokkal magyaráztak az elemzők

A megnövekedett részvénypiaci kockázatok – amit az elmúlt időszakban tapasztalt növekvő volatilitás is jelez – mellett a globális növekedési kilátások tovább romlottak, ami a Federal Reserve (Fed) kamatemelésével kapcsolatos várakozásokat is hűtötte. Ez a két legfontosabb tényező, ami a klasszikus menekülési eszközként számon tartott arany árfolyamának a leginkább kedvezett az idei év első felében. Az aranynak továbbá értékmegőrző funkciót is tulajdonítanak, emiatt a befektetők azt gondolják, hogy a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben megtartja a befektetés reálértékét, ezért a nemesfém árfolyama jellemzően érzékenyen reagál a jegybankok (elsősorban a Fed) monetáris politikájának változására.

Hiába a stabil foglalkoztatási adatok és a szolgáltató szektor erősödése Amerikában, a Fed várakozásai szerint az infláció az idén még alacsony szinten mozoghat, a július végén közölt amerikai negyedéves GDP-adat pedig a 2,6 százalékos várakozásnál jóval gyengébbre, 1,2 százalékosra sikerült. A makroadatok mellett a novemberben tartandó amerikai elnökválasztás is csökkenti egy őszi kamatemelés valószínűségét, a piaci árazások alapján azonban a befektetők közel 52 százalék esélyt adnak a decemberi emelésnek, ami gátat szabhat az aranyár január óta tartó emelkedésének.

A globális aranykínálat a World Gold Council adatai alapján csaknem 10 százalékkal emelkedett 2016 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Ez a beolvasztott és újra felhasznált aranymennyiség növekedésének köszönhető, a kitermelés volumene ugyanis nagyjából stagnált az időszakban. A keresleti oldalt vizsgálva látható, hogy az év első hat hónapjában jelentősen növekedett a befektetési céllal vásárolt arany mennyisége, ami elsősorban a befektetési alapok (ETF-ek) kiugróan magas keresletének köszönhető. Összességében az utóbbi hónapokban a túlkínálat enyhülése volt megfigyelhető a nemesfém piacán.

Az arany szempontjából a legfontosabb kockázati tényezők, ha a Fed decemberi kamatdöntő ülésén az emelés mellett dönt, illetve a reálgazdasági folyamatok és a tőkepiaci indikátorok kiegyensúlyozott növekedést mutatnak. A Reuters által gyűjtött elemzői célárak mediánja a harmadik negyedévre 1210 dollár, míg a negyedik negyedévre 1250 dollár. A 2017-es évre már jelentős szórást mutatnak a várakozások, a legpesszimistább becslés 1000, míg a legoptimistább 1600 dolláros unciánkénti árral számol, az átlagár 1257 dollár. A célárfolyamokat azonban érdemes fenntartásokkal kezelni, mert általában késve követik a piaci fundamentumokban bekövetkezett változásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.