BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas nyereség az OTP-nél

A hitelintézet 106,2 milliárd forintos adózás utáni eredménye több mint két és félszerese a tavalyinak.

Jól sikerült az OTP első féléve. A hitelintézet 106,2 milliárd forintos adózás utáni eredménye több mint két és félszerese a tavalyinak. A második negyedév nettó profitja 71,9 milliárd forint lett, ez több mint a duplája az egy évvel ezelőttinek. A 2015-ösnél magasabb nyereség mögött egyszeri tételek is állnak, az idén kisebb a bankadó, emellett az OTP értékesítette a Visa Europe-ban lévő részvényeit, ami 13,2 milliárd forinttal növelte a nyereségét.

Az ilyen egyszeri tételektől megtisztítva is nőtt azonban a profit. A pénzügyi csoport az első félévben 104,1 milliárd, a második negyedévben ezen belül 56,5 milliárd forintos adózott eredményt ért el, előbbi 52, utóbb 26 százalékkal lett magasabb a tavalyinál. Kelet-Közép-Európában stabil maradt a nyereség, az első hat hónapban 95,3 milliárd forint nettó profitot termeltek a térség bankjai, a magyarországi alaptevékenység, az OTP Core ezen belül 59,6 milliárd forintot hozott. Az orosz és ukrán bankoknál komoly fejlődés következett be. Ezek a leánycégek tavaly az első hat hónapban még 25,2 milliárd forintos veszteséget okoztak csoport szinten, az idén viszont már 10,9 milliárd forintos nyereséget termeltek.

Az állományok is jól alakulnak a banknál. A teljesítő hitelek állománya végre Magyarországon is nő, a fogyasztási hiteleké 4, a vállalati hiteleké 8 százalékkal emelkedett, a teljes állomány pedig 2 százalékkal bővült. A jelzáloghitelek volumene ugyan még mindig csökken, de már csupán 3 százalékos volt a visszaesés, és az OTP-nél arra számítanak, az év végére megállhat Magyarországon a jelzáloghiteleik állományának zsugorodása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.