BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régi átveréssel próbálják hitelre kényszeríteni a nyugdíjasokat

Hiába tiltották be, hogy a termékbemutatókon hitelt kínáljanak, újra többen ezzel próbálkoznak.

Az időseket célzó, jellemzően túlárazott termékeket kínáló árubemutatókon egy tavalyi törvénymódosítás óta tilos a vásárláshoz hitelt nyújtani. Az elmúlt időszakban ugyanakkor több ügyféljelzés is érkezett, amelyek szerint egyes bemutatókon hitelfelvétel útján is lehetővé tették a termékek megvételét. Az MNB a jogsértő vállalkozásokkal szemben fellép, s továbbra is számít minden fogyasztó jelzésére, aki árubemutatón pénzügyi szolgáltatásnyújtást tapasztal - közölte a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bankhoz az idei évben több fogyasztói jelzés érkezett arról, hogy egyes vállalkozások az árubemutatók helyszínén lehetővé tették, hogy az érdeklődők akár hitelfelvétel útján is megvásárolják az ott felkínált termékeket.

A jegybank a beérkezett ügyféljelzéseket megvizsgálta, s azok nyomán egyes pénzügyi intézményeknél a jogsértés gyanúját felvető körülményeket azonosított.

Az elmúlt években az árubemutatókat szervező vállalkozások az idősebbek sérülékeny helyzetével visszaélve, gyakran megtévesztő tájékoztatásokkal és hitelfelvétel ösztönzésével jelentősen túlárazott termékek meggondolatlan vásárlását kényszerítették ki - írta a jegybank. Az MNB felhívta az érintett vállalkozások figyelmét, hogy vizsgálatra okot adó körülmény lehet, ha a fogyasztó az árubemutatón kínált terméket hitelfelvétel útján vásárolja meg, és az árubemutató szervezője, a termék értékesítője, valamint a hitelnyújtó között közvetítői kapcsolat mutatható ki. Felvetheti a jogsértés lehetőségét az is, ha az árubemutató keretében történő termékértékesítések mellett visszatérően azonos pénzügyi intézmény hitelnyújtása jelenik meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.