BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább erősödhetnek a tőzsdék

A német részvények jobban, az amerikaiak enyhébben emelkedhetnek az év végéig, feltéve, hogy a második féléves vállalati eredmények valóban a piac által várt mértékben javulnak.

Nagyobb a valószínűsége annak, hogy a részvényárfolyamok az év végéig még feljebb mennek, mint hogy korrigálnának – közölte a Világgazdasággal Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája. E várakozását Németországban tartja megalapozottabbnak, míg az Egyesült Államokban a további drágulás szerinte enyhébb lehet, de az sincs kizárva, hogy a múlt pénteken történelmi csúcsot döntő S&P 500-as részvényindex egy ideig oldalazgat. Legalább október elejéig, a tőzsdén szereplő amerikai vállalatok harmadik negyedéves gyorsjelentéseinek közzétételéig. A harmadik negyedévi számokból ugyanis már lehet majd sejteni, hogy indokolt-e az az általános piaci várakozás, miszerint az idei második féléves vállalati eredmények sokkal jobbak lesznek a vártnál.

Alapvetően ez az optimizmus fűtötte az elmúlt hetek részvénypiaci szárnyalását. Ezt csak fokozta, hogy az eddig napvilágot látott második negyedéves amerikai és német vállalati eredmények nem lettek annyira gyengék, mint amire a piac számított. Az S&P 500-at mozgató félezer részvény kibocsátójából eddig mintegy 440 jelentett, ezek összeredménye 4 százalékkal lett jobb a várakozásoknál. A DAX-kosárban lévő 30 német cég közül eddig 25 jelentett, ezek a prognózisoknál 1,5 százalékkal magasabb profitról számoltak be. A második fél év Miró szerint annyira erős lehet, hogy éves szinten az S&P-s vállalatok összprofitja 7-8, míg a DAX-osoké 6-7 százalékkal haladhatja meg a 2015. évit.

A kedvező makrogazdasági folyamatok, mint például az, hogy határozottan nő az amerikai foglalkoztatottság, szintén megtámaszthatja az erősödést, még ha óvatosságra int is, hogy a világ legnagyobb gazdaságának termelékenysége azért hagy maga után némi kívánnivalót. Pozitívvá teheti a részvénypiaci kilátásokat, hogy az átmeneti visszaesést okozó Brexit-hatás enyhült, és a világ jegybankjainak extrém lazító monetáris politikája is a tőzsdei papírok malmára hajthatja a vizet. Továbbra is bizonytalan, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelésére mikor kerülhet sor.

Olimpiai stimulus?

A statisztikák szerint az olimpia kedvezhet a részvénypiacoknak is, noha ez leginkább lélektani pluszt adhat – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. Az S&P 500-as részvényindex 1928 óta a nyári játékok ideje alatt átlagosan 1,75 százalékot emelkedett. Az elmúlt 32 évben pedig mindössze kétszer teljesített gyengébben az amerikai börzebarométer a négyévente megrendezett olimpiák alatt: 2000-ben, a dotcomválság idején, és 2008-ban, a pénzügyi válság kezdő évében, igaz, ennek kitörése egy hónappal követte a pekingi seregszemlét.

Az optimizmust tükrözi, hogy a globális félelemindexnek is nevezett VIX mutató – amely az S&P 500-ra kiírt opciók volatilitását, a piacon árazott várt kilengések mértékét tükrözi – egyéves mélypontra esett. Annak mostani szintje annyira alacsony, hogy azt elemzők már túlzott nyugalomvárásként értékelik, hiszen azért a világgazdaság növekedésével kapcsolatos aggodalmak, illetve a Brexit részleteit illető kérdőjelek továbbra is megvannak.

A hazai tőzsdén sem lehet számítani a következő hónapokban nagy mozgásokra – legalábbis a Portfolio.hu által megkérdezett hazai alapkezelők várakozásai alapján. Ezek szerint a BUX 5 százaléknál kisebb mértékben mozdulhat el a július végi szinthez képest. A blue chipek közül stabilan a Magyar Telekom a favorit, mivel az európai telekomcégek között továbbra is az olcsóbbak közé tartozik. Ráadásul az osztalékkilátásai nem rosszak: a tavalyi év után fizetett 15 forintos nyereségrészesedést akár jövőre 25 forintra emelheti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.