BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól jártak a felminősítéssel a kötvényeket választó befektetők

Harmadikként a Moody’s hitelminősítő is a befektetésre ajánlott kategóriába helyezte Magyarország államadósságát múlt pénteken, de nem ezzel a felminősítéssel kereshették a legtöbbet a kötvényalapok befektetői.

Mindhárom nagy hitelminősítő döntését a magyar állampapírok hozamának csökkenése követte, ami pedig többnyire a kötvényalapok árfolyamának emelkedését eredményezte. Idén eddig a Magyarországon kezelt – jelentős részben állampapírokba fektető – kötvényalapok súlyozatlan átlaghozama 3,24 százalék volt. Emlékezetes, a Moody’shoz hasonlóan döntött idén május 20-án a Fitch és szeptember 16-án a Standard and Poor’s (S&P).

A Fitch felminősítésétől az S&P felminősítéséig tartó közel négy hónap alatt átlagosan 1,62 százalékos hozamot kerestek befektetőiknek a magyar kötvényalapok. Az S&P felminősítésétől a Moody’s lépéséig tartó csaknem két hónapban viszont már csak 0,08 százalékot emelkedett a kötvényalapok árfolyama, míg a Moody’s pénteki lépése után november 7-ig további 0,07 százalékot. Az állampapírok hozamesése főleg az első felminősítéskor látszott élesen, az ezután következő két hitelminősítői lépést már többnyire beárazta a piac, az elmúlt három napban pedig már csak a legrövidebb lejáratú állampapírokon volt érzékelhető hozamcsökkenés.

Az első felminősítés után leginkább a hosszú kötvényalapok árfolyama emelkedett, a Fitch adósságbesorolás-módosítása után 2,45 százalékos hozamot értek el átlagosan, míg az S&P lépése után 0,09 százalékot, a Moody’s lépése után pedig –0,02 százalékot változott az árfolyamuk. A rövid kötvényalapok egy jegyre jutó nettó eszközértéke az első felminősítés után 0,76 százalékot emelkedett átlagosan, míg az utóbbi két esetben gyakorlatilag változatlan maradt, a szabad futamidejű kötvényalapok pedig 1,64 százalékos emelkedéssel reagálták le a Fitch döntését, 0,13 százalékkal az S&P-ét és 0,22 százalékkal a Moody’sét.

Összességében idén eddig hosszú kötvényalapokkal lehetett a legtöbbet, 4,47 százalékot keresni, a súlyozatlan átlaghozamokat vizsgálva, a szabad futamidejű kötvények átlagos hozama 3,5 százalék volt, míg a rövid kötvényeké 1,62 százalék. Természetesen az alapok hozamát számos más tényező is befolyásolta, például a kötvények kamatfizetése vagy devizában denominált alapok esetén a forint árfolyammozgása az alap devizaneméhez viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.