BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre a CSOK is élénkíti a hitelezést

2016-ban a hitelezés beindulása is nagyban segítette a lakáspiac szárnyalását. Az elmúlt évekhez képest 2016 január-októberben nőtt a lakáscélú hitelkihelyezés volumene; ebben az időszakban havi szinten átlagosan 38,5 milliárd forint volt a háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek szerződéses összege. A hitelkérelmezők jellemzően 15-20 millió forint értékű lakásokra vesznek fel hitelt, 40-50 százalékos önerővel. 2017-ben várhatóan tovább emelkedik a lakáshitelek volumene, mérsékeltebben a használt lakásra, míg jelentősebben az új lakásra felvett hitelnél - derül ki az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ összegzéséből.

A 2014-től meginduló lakáspiaci tranzakciószám növekedést a hitelkihelyezés némi késéssel követte. 2014 elején még 15 milliárd forint alatt volt a kihelyezett lakáscélú kölcsönök volumene, az év végén már meghaladta a 20 milliárdot, 2015 végén pedig elhagyta a 30 milliárd forintot is. Idén folytatódott a növekedés, 2016 január-október között havi szinten átlagosan 38,5 milliárd forint volt a háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek szerződéses összege.

„Azt várjuk, hogy 2017-ben a lakáshitelek volumene emelkedni fog, ezen belül mérsékeltebben a használt lakás hitel, míg jelentősen az új lakás hitelek. Tovább fog emelkedni az átlagos hitel nagyság, párhuzamosan az ingatlan árak emelkedésével” - mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója.

Elsősorban 15-20 millió forint közötti lakásokra vesznek fel hitelt, önerőben pedig a 40-50 százalék a jellemző a hitelfelvevőkre. „Az emberek sokkal óvatosabbak lettek, jobban átgondolják, hogy mennyi havi törlesztő részletet tudnak vállalni” – tette hozzá Bánfalvi László.

A szakértő azt tapasztalja, hogy egyre általánosabbá válik, hogy a hitelt lakástakarékkal (LTP) kombinálják, hiszen ezzel jelentős megtakarítást lehet elérni a hiteltörlesztés során.

Az elemzés szerint a Családok Otthonteremtési Kedvezménye kisebb részben járult hozzá a piac lendületéhez, mint az várható volt. A – különösen a fővárosban és a régióközpontokban – beinduló lakásprojektek és az egyéni építtetők aktivitása nyomán a három vagy több gyermekes családok által új lakás építésére vagy vásárlására igénybe vehető 10+10 millió forint támogatás szerepe 2017-ben jelentősebb lesz. Ehhez az év folyamán bejelentett könnyítések is hozzájárulnak. Ezek egyrészt kiterjesztették a kedvezményre jogosultak körét, másrészt egyszerűsítették a CSOK igénybe vételét. Talán az egyik legfontosabb módosítás, hogy a tervezőasztalról értékesített ingatlanoknál, azaz már a használatbavételi engedély kiadását megelőzően is igényelhetővé vált a CSOK.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.