BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élénkült tavaly a hitelezés

A vállalati hitelállomány a válság óta nem tapasztalt mértékben növekedett 2016-ban, és élénkült a lakossági hitelezés is – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank Hitelezési folyamatok című kiadványa, amelyet ma mutattak be sajtótájékoztatón.

A jegybank most megjelent, Hitelezési folyamatok című kiadványa szerint 2016-ban a vállalati hitelezés 4 százalékot meghaladó mértékben bővült tranzakciós alapon, vagyis a folyósítások 240 milliárd forinttal haladták meg a törlesztéseket az év során. A bővülés hátterében a forinthitelek volumennövekedése állt: a Növekedési Hitelprogram keretében folyósított hitelek mellett a piaci alapú forinthitelezés is számottevően növekedett. A kis- és középvállalkozói hitelállomány 8 százalékkal – az önálló vállalkozókat is figyelembe véve 12 százalékkal – nőtt tavaly.

A háztartási hitelállomány a folyósítások és törlesztések egyenlegeként összességében nem változott 2015 végéhez képest, amely az új kihelyezések számottevő bővülésére vezethető vissza. Az új lakás- és fogyasztási célú szerződéskötések volumene összességében 50 százalékkal nőtt éves átlagban. A teljes volumenen belül az új lakáshitelek kihelyezése 42 százalékkal, míg a személyi kölcsönöké 61 százalékkal emelkedett az elmúlt egy évben.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Piaci Hitelprogramban résztvevő bankok túlteljesítették vállalásaikat, hiszen a vállalt 195 milliárd forinttal szemben több mint 300 milliárddal növelték kkv-hitelezésüket 2016-ban. A résztvevő 17 bank – illetve bankcsoport – közül 15 túl is teljesítette előzetes vállalását, míg két intézménynél a teljesítés elmaradt a kritériumtól. A program folytatásaként a bankok összesen további 170 milliárd forintnyi kkv-hitelnövekményt vállaltak 2017-re vonatkozóan. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.