BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehet még potenciál a cseh bankokban

A forintnál is stabilabb devizává vált a cseh korona az elmúlt években, ami annak köszönhető, hogy a cseh jegybank 2013-ban egy árfolyamküszöböt vezetett be az euróval szemben, ennek értelmében nem engedik a 27-es szint alá erősödni a koronát.

Erre azért volt szükség, mert a cseh infláció messze került a jegybank inflációs céljától, és az extrém alacsony kamatok mellett a deviza mesterséges gyengítésével próbálták meg felpörgetni az inflációt.

Közel 4 évig 0–0,5 százalék között mozgott a fogyasztói árindex, az elmúlt hónapokban azonban látványosan, a jegybank 2 százalékos inflációs célja fölé ugrott a mutató, így ezzel megnyílt az út a jegybank előtt az árfolyamküszöb feloldására.

Erre a piac is masszívan pozicionálja magát, közel 65 milliárd dollár (egyes számítások szerint még több) épült ki a korona erősödésére, ami az éves GDP több mint harmadát teszi ki. Tanulva a svájci példából, a cseh jegybank próbálja felkészíteni a piacot, de a pozicionáltságot figyelembe véve korántsem egyértelmű, hogy milyen irányt vesz majd az árfolyam a lépés után. Tankönyv szerint erősödnie kellene a koronának, ha azonban a lépés után zárják ezeket a pozíciókat, az akár ellentétes hatást is kiválthat. Kérdés, hogy ki áll majd a másik oldalon. Ebben nagy szerepe lehet a jegybanknak is, hiszen a 105 milliárd dolláros tartalékából tudna likviditást biztosítani.

A fundamentumok összességében a korona mellett szólnak, a fizetési mérleg 1-2 százalékos többletet mutat, a növekedés erős, és a monetáris politika is kevésbé lehet expanzív. A monetáris politikai irányváltás érezhető, az árfolyamküszöb eltörlése után akár még idén kamatot is emelhetnek, ebből pedig a bankszektor is profitálhat. Hasonlóan Európához, így a cseh bankokban is lehet még potenciál, a Komercni banka és a Moneta jó befektetés lehet az idei évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.