BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magas árbevétel a Magyar Telekomnál

Árbevételi soron megverte az elemzőket a Magyar Telekom az első negyedévben.

A várakozásoknál magasabb árbevételt ért el a Magyar Telekom az első negyedévben – derült ki a társaság tegnap este közzétett gyorsjelentéséből. Az elemzők által várt 6,6 milliárd forintos nettó profit helyett valamivel több, mint 4 milliárd forint lett az adózott eredmény, ami elmarad a várakozásoktól. A társaság január–márciusban 38,3 milliárd forint EBITDA-t ért el, ez ugyan 16,6 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál, de megfelelt a várakozásoknak. Az osztalék szempontjából fontos eladósodottság (a nettó adósság a teljes tőke százalékában) is szépen csökkent, a tavalyi 39,3 százalékról 37 százalékra.

Christopher Mattheisen, a cég vezérigazgatója a gyorsjelentésben kiemelkedőnek minősítette az első negyedéves számokat, miután az árbevételt úgy sikerült növelni, hogy a montenegrói leányvállalat eredményei nem voltak benne. Az EBITDA csökkenése pedig azzal magyarázható, hogy 2016 első negyedévében az Infopark (G épület), illetve az Origo értékesítése megdobta a bázist. A jó eredményekben a magyarországi szegmensnek volt fontos szerepe. A legjobban teljesítő üzletágak között volt a rendszerintegráció (RI) és az információtechnológia (IT), ahol megugrottak az RI/IT és mobil-adatforgalmi bevételek. Macedóniában a politikai bizonytalanság és az erős verseny, valamint a 33 százalékos mobilvégződtetési díjcsökkentés ellenére a Maktel teljesítménye viszonylag stabil maradt. Ezzel együtt a bevétel és az EBITDA kismértékben csökkent.

A jövőt illetően a cég első embere annyit árult el, hogy bár úgy tűnik, a Digi elhalasztotta a mobilpiacra történő belépését, a verseny várhatóan továbbra is erős marad az üzleti és feltöltőkártyás mobilszegmensekben, valamint a három szolgáltatást összekapcsoló csomagok árazását tekintve is. Az EU-roamingdíjak további mérséklése és a feltöltőkártyás SIM-ek regisztrációjának közelgő határideje pedig további kihívások elé állítja a társaságot. A korábbi várakozásokkal összhangban a magyar RI/IT-piacon növekedésre számítanak ebben az évben, amihez a magasabb EU-támogatások is hozzájárulnak. A társaság a gyorsjelentésben megerősítette a februárban közzétett éves terv számait. Így az egész évre továbbra is 560 milliárd forintos árbevételt, 182 milliárd forintos EBITDA-t és részvényenként 25 forint osztalékot prognosztizálnak. A Magyar Telekom vezetői ma sajtótájékoztatót tartanak, a befektetőknek érdemes lesz figyelniük a jövő bizonytalanságainak további részleteire is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.