BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódik az útkeresés a tőzsdei parketteken

Az amerikai pénzpiacon a Trump-rali utózöngéi még okozhatnak kisebb meglepetéseket.

Az elmúlt héten, a napi bázisú grafikon szerint, az S&P 500 amerikai tőzsdeindex megtörte a november eleje óta tartó, egyszer már csökkentett ütemű emelkedés trendjét is. A Donald Trump megválasztását megelőző kiindulási pont (2016. november 4.), illetve a 2017. május 18-i mélypont egy újabb, még alacsonyabb meredekségű emelkedés trendjét adja. Ez még terelheti felfelé a jegyzést. Ha viszont marad az oldalazó mozgás, akkor a kurzus kitérhet a jelenlegi trendből is. A csökkenés legfontosabb akadálya a 2400 közelében húzódó támasz. Ha ez is letörik, az egyrészt egyértelművé teszi a „délnek” fordulást, másrészt a 2345 pont közelébe történő csökkenéshez nyit kaput. Ezt a 2321-es támasz követheti a sorban. Tartósabb emelkedés akkor indulhat meg, ha a kurzus képes új történelmi csúcsszinten zárásokat produkálni. A német DAX30 szintén letörte a november 9. óta tartó emelkedés trendjét. A napos bázisú grafikonról úgy tűnik, a 12 489-es és a 12 374-es támaszszintek is sérültek. A jegyzés várhatóan betölti a 12 091 és 12 289 pont közötti rést. Ezt követően tesztelheti a 12 ezer közelében lévő támaszt is. Jelentősebb emelkedés kibontakozásához legalább 12 843 feletti zárásokra lenne szükség.

Eközben a BUX szintén letörte a május eleje óta tartó emelkedés trendjét, és a 34 967 pont közelében lévő támaszt teszteli. Ennek a letörése a csökkenés folytatódására ad lehetőséget, amit az RSI 50,00 alá történő csökkenése is támogat. Ebben az esetben a jegyzés 34 ezer pont közelébe csökkenhet tovább, amit 33 519 követhet. Érdemi emelkedés itt is a történelmi csúcs feletti zárások nyomán lenne várható.

A Mol részvényeinek jegyzése a 21 200-as támasz közelébe csökkent. Az árfolyam elsődleges trendje emelkedő, a másodlagos azonban, amely éppen lefelé tereli, már értelemszerűen csökkenő trend. Ez utóbbinak a megtörése 22 250 forint feletti zárások nyomán lenne várható, addig azonban kénytelenek vagyunk elsődlegesen lefelé tartó mozgásra számítani. Ha ennek során az említett támasz is letörik, akkor a jegyzés további csökkenése potenciálisan 20 894, illetve 19 975 forint közelében akadhat el.

Az OTP Bank részvényeinek kurzusa is „délnek” fordult. A jegyzés ugyanis letörte a május 4-én indult emelkedés trendjét. Elsőként a 8970-es támaszt tesztelheti a kurzus, majd a 8725, illetve a 8440 forint következhet. A hosszabb távú, hetes periódusú grafikonon jól kivehető egy kettős csúcsnak nevezett alakzat, amelyből a második csúcs csökkenő szakasza kiépülésének lehetünk tanúi. A formáció nyakvonala 7724 közelében húzódik. Ha a csökkenés idáig folytatódik, és a jegyzés a nyakvonalat is letöri, akkor hasonló mértékű további csökkenés következhet, mint ami a csúcstól a nyakvonalig lezajlott (1650 pont). Emelkedés érdemi esélyeket csak a kettős csúcs feletti zárások nyomán nyerne.

A Richter Gedeon jegyzése továbbra is hosszabb távú emelkedő trendjében halad felfelé. Az emelkedés akadálya jelenleg a 7140-es szint. A május 4. óta tartó rövid távú emelkedő trend megtörése estén a kurzus 6850 közelébe korrigálhat, ahol a hosszú távú emelkedő trend halad. Ennek letörése esetén az első lehetséges támasz 6671. Ha a jegyzés áttöri az említett ellenállást, akkor a kurzus 7435 közelébe emelkedhet.

A Magyar Telekom kurzusa a 471 forint közelében lévő ellenállással küzd. Ha fölé zár, akkor a következő ellenállás a jelenlegi kereskedési sáv felső széle lesz (478). A sávból való felfelé kilépés 493 közelébe nyithat utat. A sáv alja (452) felé csordogáló jegyzés előtt 463 és 456 lehet akadály.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.