BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába olcsó a Telekom, alig veszik

Rendkívül alacsony forgalom mellett 470 forint környékén mozog hetek óta a magyar távközlési papír árfolyama. Az állóvizet a vártnál jobb eredmények vagy az osztalékpolitika változása kavarhatná fel.

A Magyar Telekom árfolyama április végén két nap alatt 6 százalékkal, 490 forintra zuhant azt követően, hogy a vállalat menedzsmentje a várt részvényenkénti 35 forint helyett csupán 25 forint osztalék kifizetését javasolta a közgyűlésnek a 2016-os üzleti év után. Az árfolyam azóta sem kapaszkodott vissza a kiindulási, 520 forintos szintre, 1-2 forinttal is csak néhány napig ment 500 fölé a kurzus. Idei mélypontjára május végére ért a távközlési papír 454 forinton. Az elmúlt hetekben 470 forint körül stabilizálódott a részvény értéke. Forgalom sincs a papírban, múlt héten például 221 millió forint volt a napi átlag, a havi forgalom pedig március óta 14 milliárd alatt van, pedig februárban még 19,5 milliárd volt. A régiós szektortársakkal összevetve február 22. óta a Magyar Telekom teljesített a leggyengébben, a pénteki záróárral számolva 10 százalékkal zuhant a cég árfolyama. A vizsgált régiós cégek átlagos teljesítménye 2,8 százalékos növekedést mutat.

Forrás: Shutterstock

Tunkli Dániel, a Concorde elemzője a Világgazdaságnak elmondta, hogy a tőzsde eleve csendes nyáron, de a Telekom-szektor még a szokásosnál is nyugodtabb. „Ez már végképp az állóvíz, és őszig nem is várható semmi különleges fejlemény. Nem tesz jót a szektornak az állampapírok hozamemelkedése sem. A német tízéves kötvényhozam 0,54 százalék, a magyar papíré 3,11 százalék. Ilyen környezetben sokan választják a kockázatmentes befektetést, mert a Magyar Telekom 25 forintos osztaléka ugyan 5,5 százalékos osztalékhozamot jelentett, de a részvény jóval kockázatosabb befektetés, mint az állampapír” – hívta fel a figyelmet.

Az elemzők közben árfolyamemelkedést várnak a Magyar Telekomtól. A Reuters konszenzusa szerint 565 forint a részvény célára, ez csaknem húsz százalékkal magasabb a tegnap délutáni árfolyamnál. A papírt vételre ajánlják az elemzők. Február vége óta nyolc elemző adott meg célárat a Magyar Telekomra, közülük öten felfelé módosítottak. Júniusban a Berenberg 550 forintra emelte várakozását.

A legoptimistább a cseh Wood & Company 614 forinttal, míg a legpesszimistább célár 511 forint, de ez is 8 százalékkal a tegnapi árfolyam felett van.

A P/E- (ár/nyereség) mutató szerint is olcsónak számít a Magyar Telekom a régiós szektortársakhoz képest. A magyar távközlési vállalat 12,08 P/E-értéke a legalacsonyabb, de az EV/EBITDA (cégérték/eredményesség) mutatót nézve a Hrvatski Telekom még olcsóbbnak számít.

„A Magyar Telekom körüli állóvizet az kavarhatná fel, ha a harmadik negyedévben a menedzsment a vártnál jobb bevételt vagy nyereséget prognosztizálna” – mondta lapunknak Tunkli Dániel. Szerinte szintén növelhetné az árfolyamot, ha 25 forintnál nagyobb osztalékot helyeznének kilátásba, de erre nincs esély. „A Magyar Telekom menedzsmentje három okból óvatos, ám mindhárom esetben kissé túlzott az óvatossága. A Digi ugyanis az előzetesen vártnál később lép a hazai mobilpiacra, a roamingszabályozás változása évek óta ismert volt, így beárazódott, a kártyás előfizetések adategyeztetése pedig pluszköltséget okoz ugyan, de nem szignifikáns mértékben” – mutatott rá az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.