BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van még fantázia az OTP-részvényekben

Március végén írtunk először arról, hogy az OTP részvényeiben látunk fantáziát.

Március végén írtunk először arról, hogy az OTP részvényeiben látunk fantáziát. Az árfolyam azóta közel 18 százalékkal emelkedett, ami ilyen rövid idő alatt igen tekintélyes hozamnak számít. Érdemes tehát elgondolkodni rajta, mitévők legyünk a részvényekkel. Azt gyorsan előrebocsátjuk, hogy egyelőre nem látszanak olyan jelek, amelyek miatt fejvesztve kellene menekülni. Az elmúlt hónapokban ugyanis a magyar gazdasági kilátások tovább javultak, a lakosság 2008 óta nem vett fel annyi lakáshitelt, mint májusban, sőt már a hitelvolumenek is növekedést mutatnak a tavalyi évhez képest. Kismértékben ugyan, de közben az OTP számára szintén fontos orosz, bolgár és román gazdaság kilátásai is javultak.

Nem véletlen, hogy ezzel párhuzamosan az OTP-től is egyre nagyobb profittermelésre számítanak idén és jövőre az elemzők. Így, bár az árfolyam is emelkedett az elmúlt időszakban, az OTP az európai bankokhoz képest még mindig nem mondható drágának. A 2018-ra várható saját tőke másfélszeresénél jár az árfolyam, ami az OTP kimagasló, 14-15 százalékos sajáttőke-arányos megtérülésével együtt nem számít vészesen elrugaszkodott értéknek. Természetesen már nem alacsony, tekintve az egyszeres európai átlagot, ám ez még bőven indokolható a bank kimagaslóan jó teljesítményével.

Ráadásul a pletykák szerint az OTP egy román bank megvásárlásával már akár a nyári hónapokban tovább bővül majd az országban, és vélhetően nem ez lesz az utolsó akvizíció az előttünk álló években. Azokban az országokban, ahol a kis méret miatt nem feltétlenül működik hatékonyan a bank, elérhetnek olyan piaci részesedéseket, amelyek segítségével már szemmel látható profittal járulhatnak hozzá a csoport teljesítményéhez. Mindez további katalizátor lehet majd az árfolyam-emelkedés számára. Hosszabb távon ez még mindig kedvező kilátásokat teremt a részvény piacán, igaz, a mai árszintek ahhoz már talán túl magasak, hogy valaki most kezdjen el pozíciót építeni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.