BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvezménnyel kínálják a fogyasztóbarát lakáshitelt a bankok

Már nemcsak abban versenyeznek a bankok, hogy milyen futamidőre kínálják a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt, de a kondíciókban is: a most induló OTP akciókkal tette versenyképessé alaptermékét.

A Raiffeisen Bank bekapcsolódásával még érdekesebbé vált a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (MFL) versenye. Az osztrák tulajdonban lévő bank a pályázatával csak az 5 éves futamidejű konstrukcióra jelentkezett. Az „egytermékes” modellt használók között a Raiffeisen kínálja a legrövidebb kamatperiódust, miután az OTP 10 éves futamidőre fixálja saját fogyasztóbarát hitelét, míg az MKB a tartam végéig azonos feltételeket kínáló konstrukcióval versenyez – más kérdés, hogy ez utóbbi esetükben 15, illetve 20 éves futamidejű termék képében jelenik meg. A legszélesebb termékpalettát az Erste nyújtja: a banknál 3, 5 és 10 éves futamidőre fixálhatjuk hitelünket.

A héten a minősített fogyasztóbarát hitelt ténylegesen nyújtó pénzintézetek köre is bővült, ráadásul nem is kicsiny szereplővel: az OTP kezdte el termékének értékesítését. Így az FHB, az Erste és az MKB mellett negyedikként helyezte lakáshitel-kínálatába a terméket. (A K&H hamarosan indul, a takarékok szeptember 1-jétől kezdik el hálózatukban értékesíteni terméküket, s bizonyosan hamar felzárkózik majd a friss „engedélyes” Raiffeisen Bank is.)

Forrás: MW

Az OTP színre lépése ugyanakkor azt is megmutatta, hogy a pénzintézetek egymás között is éles versenybe kezdenek majd az MFL-ügyfelekért. Ezzel magyarázható ugyanis az, hogy a legnagyobb hazai bank már az indulástól alaposan eltér attól a kondíciós listától, amellyel sikerrel pályázott a Magyar Nemzeti Banknál. Az ottani mintaszámításban szereplő 5 milliós, 20 éves futamidejű hitele ugyanis 8 százalékos teljeshiteldíj-mutató (THM) mellett lett befogadva, ez a mérték ugyanakkor a vetélytársak által meghirdetett kondíciókhoz képest túl magas volt.

A bank épp ezért indulástól ezen hitel esetében is alkalmazza a nem fogyasztóbarát lakáshitelek esetében is igénybe vehető kedvezményeket. A 7,38 százalékos hitelkamat így lejjebb szorítható jövedelemátutalás, bizonyos hitelközvetítők által közvetített hitelek, illetve online kamatkedvezmény révén. Ráadásul most még a nyári ingatlanhitel-értékesítési akció kedvezményeit is igénybe vehetik az ügyfelek, amelynek keretében a bank az értékbecslési díjat elengedi, és – hitelkiváltás kivételével – a közjegyzői díjat és a folyósítási díjat átvállalja, de csak – jelen állás szerint – augusztus 31-ig. A korábbi 8 százalékos THM folyósítási díj átvállalása mellett 6,8, átvállalás nélkül 6,9 is lehet.

Jó eséllyel a kedvezmények a többi banknál is megjelennek, azaz a pénzintézetek az MFL-termékek esetében is komoly versenybe szállnak majd. Ez pedig az ügyfeleknek hosszabb távra még olcsóbb fixált kondíciókat hozhat. A kiélesedő verseny indirekt módon igazolhatja a jegybank azon vélekedését, amely szerint eddig a kamatszintek felülárazottak voltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.