BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassíthatott a Magyar Telekom

Az egész évre vonatkozó menedzsment-előrejelzéseket várják leginkább az elemzők a Magyar Telekom második negyedéves gyorsjelentésétől; van, aki szerint még az osztalékcélt is növelhetik.

Szerdán piaczárás után publikálja második negyedéves számait a Magyar Telekom, az elemzők alacsonyabb nettó eredményt várnak. A bevétel tekintetében már megoszlanak a vélemények. A KBC Equitas szerint a Magyar Telekom árbevétele 0,7 százalékkal 147,2 milliárd forintra, az EBITDA 5,3 százalékkal 48,5 milliárdra, a nettó eredmény pedig 6,1 százalékkal 10,7 milliárd forintra csökkenhetett éves összevetésben. „A montenegrói leány eladása önmagában 7,2 milliárd forintos bevételkiesést jelenthet. Macedóniában 0,2 milliárd forintnyi lehetett a bevételcsökkenés – mondta lapunknak Cinkotai Norbert, a KBC elemzője. A mobilpiaci bevételeknél folytatódhat az enyhe növekedés, itt 2 százalékkal számol a szakértő, ami 1,4 milliárd forintos pluszt eredményezhet. Nagyon erős lehet a rendszerintegrációs és információs technológiai bevételek növekedése, ez önmagában 5,6 milliárd forintos pluszt hozhatott a társaságnak Cinkotai szerint.

Az Erste a tavalyi második negyedévhez képest 5,7 százalékkal jobb, 149,1 milliárd forintos árbevételt, de 3,6 százalékkal rosszabb, 47 milliárdos EBITDA-t és 6,5 százalékkal alacsonyabb, kereken 10 milliárdos adózott eredményt vár. Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője a Világgazdaságnak elmondta, hogy az árbevétel alapvetően a T-Systemsnek köszönhető, a több állami, európai uniós projekt miatt. „Ezeknél a projekteknél jellemzően magas a költséghányados, így a bevétellel együtt a költségek is emelkedtek. A vezetékes üzletágban kismértékben csökkenhetnek, míg a mobilszektorban növekedhetnek a bevételek” – tette hozzá az elemző. Nagy András szerint az, hogy a cég végleg kiszáll a lakossági villamosenergia-szegmensből, és az ügyfeleket a Démász veszi át, csak az árbevételben jelent majd közel 1 százalékos csökkenést, eredményhatása nem lesz. Nagy András szerint a Digi-Invitel-üzlet kapcsán a kommentárok lehetnek igazán érdekesek.

„A Magyar Telekom mint versenytárstól nagyon tart a Digitől, de a piac még mindig jövőbeni kockázatként tekint rá.” A feltöltőkártyás regisztrációról is megtudhatunk részleteket a gyorsjelentésből. „Az összes SIM-kártya 80 százalékát regisztrálták az országban, a maradék 20 százalék döntő többségét vélhetően nem is fogják, mert eddig nem is használták őket. Maga a regisztráció nem járt rendkívül nagy költségekkel, a hatása pedig pont azért nem hoz bevételkiesést, mert a nem regisztrált kártyákat amúgy sem használták” – mutatott rá az elemző.

Kovács Bálint, az Equilor szenior elemzője jó okostelefon-eladásokra és az adatforgalom-csomagok jelentős értékesítésére számít a cégtől. „A Magyar Telekom célja, hogy a nagyobb adatforgalom felé tereljék az előfizetőket, ezt szolgálja a különböző mobiltelefonálási és mobilinternet-egységekből összeállítható csomagajánlat is” – emelte ki az elemző. Kovács Bálint szerint a roamingdíjak EU-n belüli eltörlésének csupán marginális hatása lehet a gyorsjelentésben, hisz alig tizenöt nappal a negyedév végén lépett életbe az intézkedés. A menedzsment egész évre vonatkozó előrejelzése is fontos lesz. Kovács Bálint szerint nem kizárt, hogy növelik az osztalékcélt, mert az eladósodottsági ráta a második negyedévben tett osztalékkifizetéssel együtt is a komfortzónán belül maradhat. „Ugyanakkor a jövőbeni osztalékemelés ellen szól, hogy a kockázatok mellett tartalékolnak a jövőben frekvencia-

pályázatokra is” – tette hozzá az elemző.

A Reuters adatbázisában az elemzői konszenzus vételi ajánlás mellett 565 forintra értékeli a céget, ami 21 százalékkal magasabb a tegnap délutáni árfolyamnál. A legmagasabb, 614 forintos célárat még áprilisban a Wood & Company adta meg, a legalacsonyabb 511 forint, ezt tegnap módosították.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.