BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árnyék vetül az OTP árfolyamára

Az OTP értékeltsége már régiós és európai összevetésben sem alacsony, és megjelentek olyan kockázati tényezők, amelyek rövid távon akár lejtőre is állíthatják az árfolyamot.

Bár az árfolyam továbbra is töretlenül emelkedő trendben mozog, az OTP értékeltsége már régiós és európai összevetésben sem alacsony, és megjelentek olyan kockázati tényezők, amelyek rövid távon akár lejtőre is állíthatják az árfolyamot.

Az egyik ilyen, hogy a héten a jegybank tovább csökkentette a negatív tartományba az egynapos betéti kamatot, és a vártnál alacsonyabban húzta meg az állományi határt év végétől a három hónapos betétnél. A lépések hatására a bankközi kamatok valószínűleg tovább süllyednek majd, és emiatt tovább szűkülnek a bankok kamatmarzsai. Ez önmagában nem éri derült égből villámcsapásként a bankot, hiszen az OTP már év elején jelezte a kamatmarzs idei 15-20 bázispontos csökkenését. Ehhez képest ráadásul az év első felében még jól is állt a bank, ezt a helyzetet fogja megint kedvezőtlen irányba billenteni az MNB keddi lépése.

Fontos persze hozzátenni, hogy a bank nettó kamatbevételei még ennek ellenére is képesek lehetnek nőni, hiszen volumenoldalon a továbbra is erős külső környezet sokat lendíthet majd az OTP számain. Vagyis a kamatmarzsok további szűkülésének nem kell teljes egészében beárnyékolnia az OTP továbbra is inkább kedvezőnek mondható kilátásait. Arra mindenesetre elég lehet, hogy a nyár eleje óta látható 20 százalékos árfolyam-emelkedésben kisebb korrekciót indít majd el.

Ahogy az is, hogy a bank 5 százalékos nagytulajdonosa, a Groupama a hét eleje óta ismét szabadon dönthet fennmaradó részesedésének eladásáról. Legutóbb márciusban váltak meg 3 százaléknyi részesedéstől, és akkor féléves eladási moratóriumot vállaltak, ami most járt le. Egyáltalán nem biztos persze, hogy a Groupama további értékesítéseket tervez – ezzel kapcsolatban ugyanis előzetesen nem közöltek semmit –, de egyfajta kockázatként érdemes lesz fejben tartani ezt a lehetőséget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.