BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erőgyűjtés kell a további emelkedéshez a tőzsdéken

Az OTP elérhet újabb csúcsokat az indikátor szerint.

Az amerikai S&P 500 tőzsdeindex az elmúlt héten ismét új történelmi csúcsot ért el. A jegyzés a 2016 júliusa óta tartó trendcsatorna felső szélénél – márciust követően már másodszor – igyekszik elhagyni a csatornát. Akkor az érdemi eltávolodás csak néhány napra sikerült. A kurzus most a 2480–2445 közötti csökkenésre mért Fibonacci-szintek közül képes volt a 261,8-es (2535) fölé lépni. Ha továbbra is képes az említett szint feletti zárásokra, akkor az index számára a 2590-es érték eléréséhez is megnyílik a kapu. Ellenkező esetben lehetséges a visszaesés, és a jegyzés az aktuális trendvonalhoz csúszhat vissza, illetve annak letörése után a 160,8-es Fibonacci-szinthez, amely 2500 pont közelében húzódik. Az indikátor alapján inkább az látszik, hogy a további emelkedéshez erőgyűjtésre lenne szükség.

Az OTP árfolyama

A német DAX 30 szintén új történelmi csúcsra kúszott fel. A támaszt az előző csúcs (12 918) jelenti. Ha további zárásokat látunk az említett érték felett, akkor az emelkedés 13 567 közelébe folytatódhat. Ellenkező esetben 12 825 lehet a legközelebbi támasz, amelyet 12 656, majd 12 517 követhet. Az RSI-indikátor állásából a német index esetében is az látszik, hogy a további emelkedés előtt „pihenésre” lehet szükség.

A BUX-nál megtört a május óta tartó emelkedő trend. Az elmélet szerint az indexnek ismét lefelé kellene vennie az irányt, a 37 ezres lehetséges támaszszint felé. További számottevő emelkedésre inkább csak akkor lehet számítani, ha a 38 554-es csúcs feletti zárások jönnek. A Mol-részvények jegyzése 2016 februárja óta tartó emelkedő trendben mozog. Ezen belül, másodlagosan, a trend (az augusztus 16-i helyi minimum óta) szintén emelkedő, amit az utóbbi egy hétben csökkenés igyekszik lezárni. A továbbiakban a jegyzés tesztelheti a rövid távú emelkedő trendet 2940 közelében. Letörés esetén a kurzus zárhatja a 2860–2833 közötti rést, ezzel szinte együtt csúszva vissza a hosszabb távú trend vonalához. Miután az RSI-indikátor az 50-es érték alá esett, inkább a csökkenés látszik valószínűnek, mint az, hogy a jegyzés újra 3120 közelébe emelkedjen.

Az OTP Bank részvényeinek árfolyama a május vége óta tartó emelkedő trend letörése után a 9615 közelében húzódó támaszhoz esett vissza, ahonnan ismét emelkedésnek indult. Ha ismét 10 300 feletti zárásokat látunk, akkor a jegyzés elérheti az előző csúcs szintjét (10 600). Ellenkező esetben az újra „délnek” forduló részvény a szeptember 27-i mélypont által kijelölt emelkedő trend vonalához eshet vissza, 9830 forint közelébe. A következő támasz újra 9615 lehet. Az indikátor (RSI) rajzolata alapján viszont a korábbi csúcs eléréséhez még lehet erő az OTP-ben.

A Richter Gedeon részvénye már második alkalommal nem boldogult az augusztus 8. óta tartó emelkedő trend és a 6745 közelében húzódó ellenállás által rajzolt háromszög területéről történő kitöréssel. Az emelkedő trend meg is sérült, a kurzus azonban visszakapaszkodott a trendvonal fölé. Ha a részvény újra az említett szint feletti zárásokat produkál, akkor a kurzus a következő ellenállás (6950) közelébe emelkedhet. Ellenkező esetben a trendvonal letörése 6580 közelébe engedheti lefelé az árfolyamot. Az RSI-indikátor ismét 50 pont feletti értékeket mutat.

Ha a Magyar Telekom árfolyama továbbra is kitart a 478 közelében lévő támasz felett, akkor lassan kioldalazhat a február 15-i csúcstól indítható trendvonal alól. Ebben az esetben a 488, majd a 493 elérésére nyílik kapu. Ha mégis a csökkenő trend győz, akkor lefelé 472 – és a közeli emelkedő trend vonala –, illetve 462 következhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.