BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Turbinákra hajt az Excel Csepel

Továbbra sem tett le az ígéretes orosz Turbina projektről az egyre kilátástalanabb tőkehelyzetbe sodródó Csepel Holding.

A Csepel Holding Nyrt. és a „konszolidációs körbe” bevont leányvállalat a tavalyi első fél évhez képest 399,99 százalékkal alacsonyabb eredménnyel zárta az idei első 6 hónapot – derül ki a társaság gyorsjelentéséből. Míg a nettó árbevétel az anyavállalatnál változatlan volt, addig a leányvállalat árbevétele 81,67 százalékkal csökkent 2017 első fél évében. Ugyanekkor az értékesítés költségei ennél jóval kisebb mértékben, csak 18,04 százalékkal estek konszolidált szinten. E tényezők eredményeként a bruttó fedezet csökkenése 173,98 százalékos. Az értékesítési és marketingköltségek csökkenése 25,52 százalékos volt, de nagyságrendjét tekintve – a többi költséghez mérten – nem volt jelentős. Az igazgatási és egyéb működési költségek 6,67 százalékos mérséklődése szintén nem túl jelentős. A társaság egyéb bevételei csökkentek, de az egyéb ráfordítások csökkenése nagyobb mértékű volt, és ennek következtében az egyéb bevételek és ráfordítások egyenlege 1810,99 százalékos növekedést mutat.

 

Mindezen tényezők következtében a vállalatcsoport üzleti tevékenységének eredménye 2017. június 30-án az előző év június 30-i állapothoz képest 373,80 százalékkal csökkent. A vállalatcsoport pénzügyi tevékenységének eredménye ugyan sokat romlott a bázishoz képest, de ez csak kismértékben tudta befolyásolni az adózás előtti, illetve a tárgyévi nettó eredményt. A konszolidált átfogó eredmény 399,99 százalékos zuhanást mutat.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a csoportban meghatározó szerepet játszik a gépgyártó leányvállalat, az Excel Csepel. Ennek árbevétele jelentősen visszaesett a bázishoz képest, létszámát ugyanakkor gyakorlatilag megtartotta a közeljövőben várható nagyobb volumenű munkák miatt. Ami azt is jelenti, hogy a költségeit az előző féléves szinten tartotta a jelentősen visszaeső árbevétel mellett. A cég magas megrendelésállománnyal rendelkezik, melynek teljesítése az idei év második felében, illetve a jövő évben várható. Több mint három éve dolgoznak az úgynevezett Turbina projekt megvalósításán, melyben már jelentős befektetések vannak.

Az Excel Csepel Kft. és a Distributed Generating Company között érvényben lévő szerződés alapján 362 millió dollár értékű, 330 kW-os áram- és hőtermelő gázturbinákat szállítanának egy 3,5 éves időszakban. A projekt finanszírozását az Eximbank jóváhagyta 269 millió dollár hitelértékben.

Jóváhagyás után az Exim levélben kereste meg az Orosz Államvasutakat, hogy nyilatkozzon a projekt továbbhaladásáról és a hitelfeltételek elfogadásáról. Erre a levélre a mai napig nem érkezett írásos válasz, de ígéretek szerint hamarosan várható. Az Orosz Államvasutak ismételten átnézte a projekt gazdaságosságát és várható hatását, ami időigényes folyamat. Tekintettel az eltelt időre és a társaság projekttel kapcsolatos veszteségeire, az igazgatóság közgyűlés összehívását kezdeményezi a tőkehelyzet rendezésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.