BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsközeli eredményt ért el az OTP

Az OTP Bankcsoport 79,329 milliárd forintos konszolidált adózott nyereséget ért el a harmadik negyedévben, 2 százalékkal kevesebbet az előző negyedévinél, és 14 százalékkal többet az egy évvel korábbinál – közölte a bankcsoport a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken, a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentésében.

Az OTP csoport első háromnegyed évi adózott nyeresége 212,885 milliárd forint volt, 21 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában elért eredményt. A konszolidált korrigált adózott eredménye 79,534 milliárd forint volt a harmadik negyedévben, 2 százalékkal több az előző negyedévinél, és 16 százalékkal az egy évvel ezelőttinél.

Az év első kilenc hónapjában 224,552 milliárd forintos korrigált adózott eredményt ért el a bankcsoport, ami 30 százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Fotós: Földi D. Attila

Az OTP a kilenchavi korrigált eredmény alakulását döntően a működési eredmény 11 százalékos javulásával, a kockázati költségek 42 százalékos visszaesésével, valamint a magyarországi vállalati nyereségadó csökkenésével magyarázza.

A csoport összes bevétele 202,818 milliárd forint volt a harmadik negyedévben, 1 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél, és 10 százalékkal több a tavalyi harmadik negyedévinél.

Az első háromnegyed év bevételei meghaladták 596 milliárd forintot, 10 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.

A nettó kamatbevétel a harmadik negyedévben gyakorlatilag változatlan maradt az előző negyedévivel összevetve, éves összehasonlításban 5 százalékos a növekedés. Az első kilenc hónap nettó kamatbevétele 4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

https://www.vg.hu/penzugy/eros-negyedevet-varnak-az-otp-tol-2-674045/

A kilenchavi működési költség egy év alatt 9 százalékkal nőtt meg, a jelentés szerint jellemzően a bérinfláció által fűtött magasabb személyi jellegű kiadások, részben pedig az üzleti aktivitást segítő marketing- és szakértői költségek miatt.

A csoport mérlegfőösszege a harmadik negyedévben 4 százalékkal volt több az előző negyedévinél és 16 százalékkal az egy évvel ezelőttinél. Az első háromnegyed évi mérlegfőösszeg 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A nettó árfolyamszűrt hitelállomány a harmadik negyedévben 2 százalékkal nőtt a második negyedévihez képest, és 22 százalékkal a tavalyi azonos időszakhoz képest. Az első háromnegyed évben 18 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakával összevetve.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.