BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ömlött a tőke az ingatlanalapokba

Az év legnépszerűbb alapja két számjegyű hozamot ért el az év eleje óta. Több tízmilliárd forint áramlott a magas hozammal kecsegtető konstrukciókba és az ingatlanalapokba.

Az idei év legkedveltebb befektetési alapja címet várhatóan az OTP Supra nyeri el. Az idén már több mint 10, indulása óta pedig évente csaknem 17 százalékos hozamot elérő konstrukcióba megközelítőleg 70 milliárd forintnyi friss pénz áramlott ebben az évben. A Suprának 212 milliárd forint a vagyona, ezzel dobogósnak számít a legnagyobb hazai befektetési alapok listáján. „Sok kisebb tételből jött össze a teljesítmény” – magyarázza a két számjegyű idei hozamot Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

Forrás: Shutterstock

A Suprában egész évben 30-40 százalékos részvénykitettség volt, nyert az alap egyebek között a Mol, az OTP és a Micron Technologies árfolyamának emelkedésén is. A kötvénybefektetések is jól alakultak, de a volatilitásindexbe, a VIX-be is befektetett az alap egy ETF-en keresztül. Az év utolsó hónapjaiban pedig a devizapozíciók is termőre fordultak – magyarázza Szalma.

Nem kis részben a Suprának köszönhető, hogy az idén rekordösszeg áramlott az abszolút hozamú alapokba. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint 239 milliárd forintnyi friss pénzt tettek ezekbe a konstrukciókba, amelyek a befektetőiknek mindenféle piaci körülmények között – akár akkor is, amikor esnek az árfolyamok – pozitív, sőt a kockázatmentesen elérhetőnél magasabb hozamot ígérnek.

Márpedig erre az ígéretre van kereslet, a Supra mellett jó néhány olyan abszolút hozamú konstrukció akadt még, amelybe tízmilliárd forintos nagyságrendben áramlott friss pénz. A többféle OTP-s abszolút hozamú alapba fektető OTP Prémium 24 milliárd, az OTP Föld Kincsei 15 milliárd, a szintén OTP-s EMDA 14,6 milliárd forintnyi friss pénzt vonzott. A többi alapkezelő is sikeresen értékesítette ezeket a konstrukciókat. A CIB Talentum például 14 milliárd, a Budapest Paradigma 12,5 milliárd forinttal gazdagodott. Az abszolút hozamú alapok teljes vagyona így november végén már 1090 milliárd forint fölött volt, egyedül a kötvényalapokban volt ennél is több megtakarítás.

A második legtöbb tőkét vonzó alap ebben az évben az Erste Ingatlan Alap lett, összesen 69,1 milliárd forint áramlott belé az idén. Az alap teljes vagyona meghaladja a 391 milliárd forintot, ezzel az ország legnagyobb befektetési alapjának számít. Az ingatlanalapok az idén még az abszolút hozamúaknál is több friss megtakarítást vonzottak, a BAMOSZ adatai szerint 11 hónap alatt nem egészen 265 milliárd forintnyit. Nem csak az Erste alapja volt népszerű 2017-ben. Az OTP Ingatlan Alapba is befolyt megközelítőleg 53 milliárd forint, amivel csaknem 212 milliárdosra hízott, az MPT Ingatlan Alap pedig 47,4 milliárd forintnyi tőkebeáramlás után lassan eléri a 165 milliárdos méretet.

Az ingatlanalapok vagyona no­vember végén már 1045,5 milliárd forint volt, ezzel ez a befektetési forma a harmadik legnagyobb kategóriának számít a kötvényalapok és az abszolút hozamúak után. A hozamok terén azonban a legnagyobb ingatlanalapok éppen csak közepes teljesítményre képesek. Az év eleje óta 2,24–3,31 százalékkal nőtt az árfolyamuk. Néhány kisebb alap, például a Raiffeisené ennél jobban teljesített, 8 százalékot szedett magára január óta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.