BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leszámolna a rossz hitelekkel a CIB anyabankja

A tervek szerint a menedzsment a megugró profit arányában csökkenő, ám értékben emelkedő osztalék kifizetését tervezi.

Európa leghatékonyabb bankjává válna új, négyéves stratégiája alapján az Intesa Sanpaolo – mondta a bankcsoport éves jelentésével egybekötött befektetői tájékoztatóján Carlo Messina, a bank vezérigazgatója.

A CIB anyabankja a tavalyi évet 3,813 milliárd eurós nettó profittal zárta, ami 23 százalékos növekedés éves alapon. A bankcsoport 2021-re már 6 milliárdos nettó eredménnyel számol, a tőkearányos nyeresége (ROE) a tavalyi 7,9 százalékról 12,4 százalékra emelkedne. A tervek szerint a menedzsment a megugró profit arányában csökkenő, ám értékben emelkedő osztalék kifizetését tervezi: az osztalék 2018-ban a nyereség 85 százaléka lehet, ez mérséklődik majd évente 5 százalékponttal 2021-re 70 százalékra.

A jövedelemszerkezetben egyre nagyobb részt képvisel majd a nettó díj- és jutalékbevétel, ami az elmúlt évben 6 százalékkal 7,735 milliárd euróra nőtt, ám a stratégia utolsó évében e soron már 10 milliárd eurót várnak. Ezzel 2021-ben az üzleti eredménynek immár 48 százalékát adják majd az innen származó bevételek a 2017-es 45 százalék után. A hitel/betét mutató a tavalyi 96,7 százalékról 89,8 százalékra csökken a tervek szerint.

Az 50,9 százalékos költség/bevétel arányt 45,4 százalékra akarják leszorítani 2021-ig, ezzel Európa leggazdaságosabban működő nagybankja lenne az Intesa. Mindennek része lesz az is, hogy az eddigi több-brandes márka az üzleti terv végére az anyabank neve alatt egyesül. A terv az üzleti bevételek 4 százalékos évi átlagos növekedésével számol.

A nem fizető hitelek (NPL) állománya a 2016-os 58,1 milliárd euróról 51,3 milliárdra csökkent.Ugyanakkor a nettó NPL-ráta 5,9 százalékos aránya már jobb, mint a bank 2017–19-es üzleti tervének végére meghatározott 6 százalékos arány. Messina a legfontosabb célnak nevezte a nem fizető állomány további tisztítását, aminek azonban – mint kihangsúlyozta – nem szabad a részvényesi értéket csökkentenie.

A bankcsoportnál 2021-ig 1,5 milliárd eurót akarnak megspórolni az üzleti folyamatok átalakításával – ebben csaknem 1100 fiók bezárása is szerepel. Így 2021 végére 2980 fiók lesz Olaszországban. A kieső egységeket az új multichanel megoldásokkal operáló eljárásokkal tudják majd pótolni, az IT-fejlesztésre és az üzleti folyamatok bővítésére 5,8 milliárd eurót terveznek áldozni. A stratégia szerint a pénzintézetnek számottevően el kell mozdulnia a vagyonkezelés felé, miközben jelentős bankbiztosítási fejlesztésekbe kezdenek – elsősorban a gépjármű-biztosítások terén lépnének előre.

Elhagynak piacokat

Magyarországgal kapcsolatban kevés információ hangzott el. Az Intesa Sanpaolo piacai közül a 2018–21-es stratégia – Oroszországot leszámítva – a legkisebb, 2,5 százalékos átlagos GDP-bővülést prognosztizálja hazánk esetében. Az Intesa a digitális előrelépés terén egy balkáni és egy közép-európai hubot hoz létre a fejlesztések gyorsítására: Magyarország a digitális fejlesztések terén igen jól álló Szlovákiával és Csehországgal alkotja az egyik központot. Fontos ugyanakkor látni, hogy a bank stratégiája már nem számol néhány piaccal – Messina szerint átgondolják albániai, romániai, moldovai és ukrajnai jelenlétüket.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.