BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Osztalékeső jön a román állami vállalatoktól

Az energetikai cégeknél 10-12 százalékos lehet az osztalékhozam.

A részben vagy egészben állami tulajdonú társaságoknak a 2017-es nyereségük legkevesebb 90 százalékát osztalékként kell kifizetniük idén is a részvényeseknek – döntött a bukaresti kormány. A lépés nem meglepő, hiszen a román büdzsé továbbra is akut likviditáshiánnyal küzd, amit részben a csökkenő áfabevételek, illetve a közalkalmazotti bérek emelése váltott ki. Az elemzők úgy számolnak, hogy a legnagyobb tőzsdén forgó állami energetikai cégek esetében – köztük például a Transgaz, a Nuclearelectrica, vagy a Romgaz – ez 10-12 százalékos osztalékhozamot jelent. Miközben a befektetők örvendhetnek a hírnek, az érintett vállalatok menedzsmentjei megkongatták a vészharangot: félő ugyanis, hogy miután ez már a második év, hogy profitjukat lefölözi a kormány, kiürülnek a céges kasszák, azaz nem marad pénz fejlesztésekre, befektetésekre.

A román börze vezető indexkosarából tavaly is az állami vállalatok szerepeltek legjobban, első sorban a magas osztalékok miatt, a BET index éves szinten 9,4 százalékkal emelkedett, miközben az osztalékokkal számolt BET-TR blue chip mutató 19 százalékos pluszt ért el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.