BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Richter profitálhat a forintgyengülésből

A gyengébb hazai fizetőeszköz azoknak a tőzsdei cégeknek jön jól, amelyek bevételeik számottevő részét euróban szerzik meg.

A Richter árbevételére lehet a legnagyobb hatással a gyenge forint. A gyógyszergyártó mellett az OTP Bank érezheti még nagyobb mértékben azt, ha az euróárfolyam tartósan kilép az elmúlt években megszokott 305 és 315 forint közötti sávból. Az euró-forint kurzus május közepén lépte át a 315 forintos szintet, pár napja pedig 320 felett mozog az árfolyam.

A Richter árbevételének nagyságrendileg 90 százaléka külföldön keletkezik, így a gyenge forint hatása alapvetően pozitív a társaság eredményeire

– mondta a Világgazdaságnak Nagy András, az Erste elemzője. Hozzátette, a második negyedévben is származhatott volna előnye a cégnek a viszonylagos forintgyengeségből, de azt a hatást akkor a rubel átmeneti, 10 százalékos gyengülése kioltotta. Mostanra a rubel visszatért a korábbi szintekre, így forintban nagyobb bevétele keletkezhet a Richternek.

A Richter bevételeinek 90 százalékát érintik az árfolyamhatások
Fotó: Richter

„Az OTP Bank külföldön, például Bulgáriában elért profitja egy gyengébb forinttal számolva eredménynövelő hatású. A hazai devizaalapú lakossági hitelek jó pár éve gyakorlatilag eltűntek a portfólióból, s velük együtt a rejtett kockázat is” – emelte ki Samu János. A gyengébb forint magasabb inflációt és emelkedő hosszabb lejáratú kamatokat hozhat, emiatt a bankok jellemzően növelik a hitelkamatokat, míg a betétekre fizetett kamatokat csak lassabban emelik.

Bár a forint a fejlődő piaci devizáknál jobban esett, a térségi devizák is gyengültek az euró ellenében, így az árfolyam a számos régiós bankot birtokló OTP eredményére meghatározó hatást várhatóan nem gyakorol.

A Mol tevékenysége lényegében dolláralapú, így alaphelyzetben annak erősödése kedvező lehet a vállalatnak, de ez nem egy az egyben jelentkezik. Az erősödő dollár a finomítói és a petrolkémiai marzsokra is negatívan hat, ami viszont már csökkenti az olajtársaság eredményét az Erste álláspontja szerint. Az esetleges kőolajdrágulás vagy kedvezőtlen devizahatás bizonyos részét pedig áthárítja a fogyasztókra a magasabb üzemanyagárakkal, így nem vonható meg egyértelműen a forint gyengülésének mérlege. A Magyar Telekom bevételének döntő többsége itthon keletkezik, így egy ekkora forintgyengülés nem jelentkezik számottevő hatással, a macedón leányvállalattól kapott osztalék szerepe sem meghatározó a vállalat eredményében.

A Masterplastnál kétoldalú hatása van a gyengébb forintnak. A költségek egy része dollárban keletkezik, ami negatívan hat, viszont a bevételek egy része euróban érkezik, ahol pozitív a gyengébb forint. A Concorde szerint a két impulzus eredőjét nehéz meghatározni, nem beszélve arról, hogy a társaság devizafedezeti ügyleteket köt. Az ANY Biztonsági Nyomdát afrikai exportján keresztül érinti a devizahatás, de a fejlődő piaci devizák általános csökkenése miatt az sem meghatározó.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.