BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Maradt még potenciál az olaj árfolyamában

Érdemes az amerikai típusú (WTI) olajra vetni egy szempillantást, miután idén a fekete arany világpiaci ára közel 25 százalékot emelkedett, elérve a 72 dollár feletti szintet is, ahol 2015-ben tartózkodott legutóbb a jegyzés.

A drágulást főként az Irán elleni amerikai szankciók, a venezuelai kitermelés visszaesése, továbbá az olaj iránti globális kereslet növekedése támogatta. Az árakra az OPEC kitermeléscsökkentési intézkedései mellett a hagyományosan az üzemanyag-fogyasztás emelkedésével járó amerikai nyári autós szezon is jó hatással volt.

Az idei rali ellenére is úgy gondoljuk, hogy az olaj árfolyamában akár még további jelentősebb emelkedési potenciál lehet. Ezt a vélekedést erősíti, hogy az elmúlt egy hétben a hároméves árfolyamcsúcsról volt egy 10 százalékos hirtelen zuhanás az olaj árfolyamában, visszatesztelve ezzel a technikailag is lényeges 66 dolláros árszintet. Innen újra megnyílhat a terep az emelkedés előtt, főleg amiatt, hogy

az Egyesült Államok hamarosan dönthet arról, hogy hosszas huzavona után felmondja az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut, ahogyan azt a Trump-adminisztráció nemegyszer kilátásba helyezte.

Ha ez megvalósul, és újabb szankciókat vet ki az OPEC harmadik legnagyobb olajtermelő államára, az minden bizonnyal a globális kínálat további szűkítésén keresztül az olaj további drágulását idézné elő. Az emelkedést mindezek mellett a rekordszintre emelkedő ázsiai kereslet és az OPEC-irányító Szaúd-Arábia 100 dolláros olajárra vonatkozó megnyilvánulásai is támogathatják.

Ami a piaci véleményeket illeti, a nagy elemzőházaknál a hírek hatása még nem igazán jelenik meg az előrejelzésekben. Az elmúlt hetekben közölt jelentősebb olajár-várakozások többnyire 70–80 dollár közötti sávban szóródnak, de már találkozhattunk 100 dolláros olajár-előrejelzéssel is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.