BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rejtett tartalékból meríthet idén a tőzsde

Bevált a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról szóló jogszabály-módosítás: a változtatások óta egyre több cég keresi meg a tanácsadókat, hogy bonyolítsák le a SZIT-té válást.

Hamarosan megszűnhet a Graphisoft Park még különlegesnek tekinthető státusza a Budapesti Értéktőzsdén: a BIF és az Appeninn korábban jelezte, már idén szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) alakulna, az elmúlt hetekben pedig újabb cégek – a Finext, a Westend Ingatlanhasznosító Kft. és a BILK Logisztikai Zrt.

– jelentették be hasonló szándékukat.

A Real Estate Invest Trust (REIT) mintájára működő társaságok ugyan 2011 óta részei a magyar jogrendnek, de a NAV 2017-ig egyetlen céget sem vett SZIT-ként nyilvántartásba. A tavalyi törvénymódosítás több feltételt enyhített, azóta egyre több ingatlancég szeretne élni a társasági- és az iparűzésiadó-mentességgel és az ingatlanszerzéshez kapcsolódó

Fotó: VG

illetékkedvezménnyel (2 százalék a mértéke) kecsegtető cégforma lehetőségével. A BÉT-en jegyzett ingatlanhasznosító vállalatok közül eddig a Graphisoft Park kapta meg az adóhatóságtól a SZIT-státuszt, az Appeninn már rendelkezik az elvárt, minimum 25 százalékos közkézhányadaránnyal – esetében ez 41,92 százalék –, a BIF viszont még nem, a részvényeinek csupán 11,17 százaléka van kisrészvényesek tulajdonában.

Az utóbbi társaságnak jelentős mennyiségű saját részvény van a tulajdonában (április közepi adatok szerint 17,28 százalék), a BIF vezérigazgatója pedig korábban jelezte, ezt az állományt tervezik felhasználni a SZIT-té válás feltételeinek teljesítéséhez. Nagy volumenű részvényeladástól nem kell tartani, hiszen a korábbi nyilatkozataik szerint ezeket a papírokat nem a tőzsdén értékesítik, hanem a portfólió bővítéséhez használják fel, vagyis saját részvényekkel fizetnek majd ingatlanokért.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.