BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsó hitelekkel fűtik a lakáspiacot

A hitelekhez adható állami támogatások közül a CSOK ismertsége a legmagasabb – véli Márkus Marcell piackutató, az MKB Bank munkatársa.

Még sosem voltak ennyire jók a lakáshitel-kondíciók, és sokak szerint érdemes idén ingatlant vásárolni – derül ki az MKB Bank legfrissebb felméréséből. A megkérdezettek kétharmada tisztában volt vele, hogy az elmúlt öt évben 30-40 százalék közötti árnövekedés zajlott le országosan a használtlakás-piacon. Az elkövetkezendő öt évre a válaszadók fele további 5-15 százalékos drágulást vár, ami megfelel annak az elemzői várakozásnak, hogy az árak növekedni fognak, de nem akkora mértékben, mint a korábbi években. Mindössze egy százalék számít ingatlanpiaci krízisre, azaz 16-30 százalékos árcsökkenésre.

A válaszadók hatvan százaléka szerint idén érdemes ingatlant vásárolni, míg közel negyven százalékuk tervez belevágni egy ilyen projektbe, méghozzá elsődlegesen befektetési célból. A második helyen a nagyobb lakásba költözés áll, míg a fiatalok fele az első lakását szeretné megvenni. Az ingatlanvásárlást támogatja az a tény, hogy a válaszadók fele szerint sosem voltak ilyen jó hitelkondíciók a piacon. Utóbbi nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a korábbi áremelkedés ellenére az ingatlanpiacon a kereslet továbbra is élénk maradjon.

A vásárlást tervezők fele gondolkodik hitelfelvételben. Legtöbbjük a hosszabb kamatperiódusú lakáskölcsönöket részesíti előnyben azzal együtt is, hogy magasabb THM társul hozzájuk, azaz fontos tényezővé vált a kiszámítható törlesztőrészlet. A válaszadók kilenctizede a havi jövedelme maximum 40 százalékát költené hiteltörlesztésre. Az önerő oldalán azonban vegyesebb a kép, mivel a kölcsönt felvenni szándékozók negyede legfeljebb 20 százalékos önerőt mutatna fel. A hitelekhez adható állami támogatások közül a CSOK ismertsége a legmagasabb, a válaszadók kétharmada tud erről a lehetőségről.

A felmérés az MKB Bank Dialóg online válaszadói közösségén belül készült 2018. május 23–30. között 638 olyan lakossági ügyfél megkérdezésével, akik szorosan nyomon követik az ingatlanpiac eseményeit, híreit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.