BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kapaszkodhat felfelé a Mol és az OTP

Az OTP Bank részvényeinek jegyzése teljes mértékben bejárja az érvényben lévő emelkedő trendcsatornát.

Az S&P 500-as amerikai index az elmúlt hetekben – igaz, kanyargós úton, de tartva magát a május elején kibontakozó trendhez – tovább emelkedett. A pénteki állapot szerint csak a legutóbbi csúcs (2863) tartja vissza a mindenkori rekord (2876) elérésétől. Ha ez bekövetkezik, és esetleg a jegyzés ismét délnek fordul, az egy kettős csúcs (M) kialakulásához is vezethet, ami negatív jel a jövőre nézve, hisz jelentős korrekció előjele szokott lenni.

Az alakzat kiépülése során az úgynevezett nyakvonal (2531) elérése is számottevő eséssel járna együtt. Ha a jegyzés képes lenne meghaladni az érvényben lévő történelmi csúcsot, akkor az első ellenállás a Trump-rali trendvonala mentén alakulhat ki, majd a Fibonacci-szintekből adódik a 2900-as pontnál lévő; ezt 2962 követheti.

A német DAX 30, miután letörte a július elején indult emelkedés trendjét, s újra a kétszáz napos trendvonal alá süllyedt, ismét a július eleji szinteken tartózkodik, a 12 210 közelében húzódó támasznál. Ennek letörése 11 925 közelébe engedné esni a jegyzést, amit 11 480 követne. Ám ha a támasz ép marad, újabb felpattanásokat láthatunk 12 490 közelébe. Ezt a 200-as átlag követheti, ami most 12 727 közelében mozog.

Közben a BUX index kitört a január vége óta tartó csökkenő trendből, majd vissza is tesztelte e trendvonalat, s onnan megint emelkedni próbál. A mozgás során egy újabb emelkedő trendcsatorna is kirajzolódott. Ha a 36 ezer közelében húzódó támasz – és vele együtt az emelkedő trend is – megmarad, akkor az index a 37 ezer pontot célozhatja meg, majd a 37 580-ast. A trend és a támasz letörése esetén a legközelebbi támasz 35 ezer közelében alakulhat ki.

Fotó: AFP

A Mol jegyzése áttörte a 2752 közelében lévő ellenállást, ám elakadt a 2880-asban. A korábbi ellenállást támasszá avatta egy visszateszteléssel, de további emelkedésre nem volt elég ereje, így ismét a támasznál (2752) van. Amennyiben a támasz és a trendvonal is ép marad, újabb próbálkozások jöhetnek 2880 elérésére. Ellenkező esetben a jegy­zés esésének útjában sorrendben a következő szintek közelében alakulhatnak ki támaszok:

2688, 2632, 2583. A 2880-as átlépésével mellesleg a hosszabb távú csökkenő trend is megfordulhatna.

Az OTP Bank részvényeinek jegyzése teljes mértékben bejárja az érvényben lévő emelkedő trendcsatornát. Legutóbb – miután majdnem elérte a felső szélét – ismét az aljához esett. A trendcsatorna ép maradt, a jegyzés újraemelkedik, megint a

10 371 és a 10 475 közelében lévő ellenállásokat tesztelheti.

Ezután ismét a március óta tartó csökkenő trend vonalával kell megküzdenie, amely eddig négyszer verte vissza. Ha a támasz és a trend letörne, a következő támasz 9800 közelében várhatná a jegyzést. A hetes bázisú grafikon szerint a jegyzés most a 2015 elején indult emelkedő trend vonalára simul rá, ez 11 ezer közelébe kísérheti. A hosszú távú trend 9930 alatti zárásokkal törne meg.

A Richter jegyzésének csökkenő trendje – amely május közepe óta tart – egy fordított fej és vállak formációval fordulhat meg rövid távon. Az alakzat nyakvonala 5250 közelében húzódik, a szintet a kurzus már felfelé átlépte. Az emelkedés a 200-as átlag közelében akadt el. A következő ellenállás 5539, majd a jegyzés az 5915–6010 közötti rést töltheti be. Az alakzatból számítható célárfolyam: 5892.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.