BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Mol-csoport megemelte éves EBITDA-célkitűzését

Integrált üzleti modelljének köszönhetően alacsony világpiaci szénhidrogénárak mellett is konszenzus feletti eredményt ért el a harmadik negyedévben a Mol.

A Mol újrabeszerzési árakkal becsült 202,9 milliárd forintos (689 millió dollár) tisztított EBITDA-ja közel 5,5 százalékkal haladta meg a 11 elemző előrejelzésén alapuló piaci konszenzust, ugyanakkor 3 százalékkal csökkent éves bázison. Az év első kilenc hónapja alatt összesen 1,84 milliárd dollár EBITDA-t termelt a vállalat, a menedzsment a cég egész éves célkitűzését az eddigi 2,3 milliárd dollárról 2,4 milliárd dollárra növelte.

Az egyes üzletágak közül a kutatás-termelés (upstream) 69,4 milliárd forintos EBITDA-ja ugyan a 70,7 milliárd forintos konszenzust csak kismértékben múlta alul, viszont az alacsony szénhidrogén-árak és az átlagos napi kitermelés csökkenése miatt jelentősen elmaradt az előző év azonos időszakában elért közel 89 milliárd forinttól.

Fotó: VG

A szegmens visszaeső teljesítményét ugyanakkor részben ellensúlyozta a finomítás-kereskedelem (downstream) üzletág újrabeszerzési árakkal becsült mintegy 80 milliárd forintos EBITDA-ja, amely az emelkedő finomítói árrések hatására 4 százalékkal emelkedett a bázisidőszakhoz mérten. Az elemzők átlagolt becslése azonban 1 százalékkal még ennél is jobb eredményt várt.

A fogyasztói szolgáltatások üzletága a negyedévet 47,4 milliárd forintos újabb rekorderedménnyel zárta, miközben az elemzők csupán 44,5 milliárdot vártak. A gázszállítási üzletág EBITDA-hozzájárulása 8 milliárd forint volt, amely 10 százalékkal szárnyalta túl a piaci prognózist.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.