BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eladói nyomás alatt maradhat a Richter

Több mint 5,5 millió darab Richter-részvény lehet még a BlackRock tulajdonában. A vagyonkezelő szándéka ismeretlen, a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő szerint indokolatlan a gyógyszergyártó papírjainak jelenlegi árazása.

Nem indokolt a Richter-részvények jelenlegi árazása – mondta a Világgazdaság kérdésére Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője. A gyógyszergyártó részvényeinek árfolyama a múlt hónap végén intett búcsút az 5000 forintos szintnek, grafikonja pedig a legcsúnyábban fest a magyar blue chipek körében a maga 12,3 százalékos idei mínuszával.

A hírek szerint a BlackRock nem apadó eladási kedve tartja nyomás alatt a Richter-papírokat. A vagyonkezelő augusztus 21-én jelentette be, hogy befolyása 5 százalék alá csökkent a Richterben, jelenleg még 3 százalékos pakettel rendelkezhet. „Nem tudhatjuk természetesen, hogy mi a BlackRock célja, végső soron a teljes Richter-pakettjüket is eladhatják” – tette hozzá Vágó Attila. A 3 százaléknyi Richter-papír csaknem 5,6 millió darab részvényt jelent, ekkora mennyiségtől most különösen nem egyszerű hamar megválni, az elmúlt egy hónap huszonkét kereskedési napján a Richter-papírok átlagforgalma még a 300 ezer darabot sem érte el.

Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

A technikai elemzés alapján – ha a 4700 forintos szint alá esik a Richter kurzusa – a következő megálló 4500 forintnál húzódik, legutóbb tavaly július közepén voltak ennyire alulértékeltek a papírok. Akkor a társasággal kapcsolatos hírfolyam kifejezetten negatív volt, most viszont sokkal inkább a pozitív fundamentumokat emelik ki az elemzők. A gyártó kulcskészítménye, a Vraylar továbbra is a várakozásoknál kissé magasabb volumenben fogy az Egyesült Államokban, a bevételének több mint 90 százalékát az exportpiacokon realizáló Richternek a gyenge forint is kifejezetten kedvező. A Reuters adatbázisában a Richter-célárak mediánja 5844 forintnál van, az elemzők többsége emelkedést várva javarészt optimista, bár kisebb meglepetést okozott a piacon az Erste szektorelemzője, amikor jelentősen, 6950 forintról 5690 forintra vágta a Richter-célárat.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatják

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.