BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tulajdonost vált a Richter legfőbb üzleti partnere

Rendkívüli közgyűlést tartottak tegnap az Allergan részvényesei Dublinban. Meglepetés nem született, a Richter legfontosabb üzleti partnerének tulajdonosai elfogadták a chicagói székhelyű AbbVie felvásárlási ajánlatát.

A leadott szavazatok 99 százaléka volt igenlő, az összes részvény 68,6 százalékát képviselték a közgyűlésen. A június végén bejelentett ügylet szerint az AbbVie 63 milliárd dollárért szerzi meg ír szektortársát. Az elszámolás alapja az AbbVie-papírok június 24-i záró árfolyama, 78,45 dollár. A várhatóan 2020 elején záruló tranzakcióban minden egyes Allergan-papírért 0,866 darab AbbVie-részvény és 120,3 dollár készpénz jár. A felvásárlás után a chicagói társaságban 83 százalékos tulajdonnal részesednek az eddigi részvényesek, az Allergan-tulajdonosokhoz 17 százalék kerül.

A két társaság tulajdonosai közt vannak átfedések: az Allergan legnagyobb részvényese – 7,4 százalékos részesedéssel – a Vanguard Group, 4 százalék feletti tulajdona van a BlackRocknak és a State Streetnek. A Vanguard 8,23 százaléknyi AbbVie-részvénycsomag birtokosa, a State-nek 4,55 százaléka van, a BlackRock pedig 4,46 százalékot birtokol. A várakozások szerint három év alatt 2 milliárd dollárnál nagyobb lehet a szinergiákból adódó költségcsökkentés. Az egy részvényre jutó nyereség 10 százalékkal emelkedhet jövőre, pusztán az ügylet hatására.

Az Egyesült Államokban az Allergan értékesíti a magyar gyártó készítményét, a carip­razine hatóanyagú Vraylart. Az antipszi­cho­tikum forgalmából a Richter 18–19 százalék közötti részesedést kap, ennek összege 2019 első felében megközelítette a 60 millió dollárt. A várakozások szerint az AbbVie–Allergan-ügyletnek nem lesz hatása a Richter royaltyszerződéseire, jó hír viszont, hogy az AbbVie értékesítési ereje nagyobb az Allerganénál, vagyis a felvásárlás után a Vraylar piaci támogatása tovább emelkedhet.

Fotó: Getty Images

Az AbbVie színre lépésével a méhmióma kezelésére szolgáló Richter-féle készítmény, az Esmya amerikai piaci bevezetése is újra napirendre kerülhet. E gyógyszert is az Allergan forgalmazta volna, de az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) tavaly augusztusban elutasította a törzskönyvezési kérelmét. Az AbbVie rendelkezik hasonló termékkel (ez az Elagolix), a szer engedélykérelmét hetekkel az Esmya-fiaskó előtt fogadta be az FDA a Richter gyógyszerével részben megegyező indikációra, a miómával gyakran együtt járó méhűri vérzés csillapítására. Elemzők szerint a két termék jól megférne egymással az amerikai piacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.