BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A relugolix évi 80 millió eurót is hozhat

Az értékesítés felfutásával összesen 80 millió euró éves bevételt vár a Richter a relugolixtól, két különböző indikációban. A piaci bevezetés időpontja 2021 második fele és 2022–2023 fordulója.

A Richter részletezte a relu­golix-hatóanyagú készítménnyel kapcsolatos érté­­ke­sítési várakozásait és a különböző indikációk szerinti földrajzi bevezetés ütemezését. Ez egy nőgyógyászati, még fejlesztési-engedélyezési fázisban lévő szer, amelynek két indikációjához kapcsolódóan az értékesítési jogokat (az amerikai piac kivételével) a magyar gyártó a Myovant Sciencestől vásárolta meg.

Fotó: Shutterstock

A gyógyszergyártó PR- és kormányzati kapcsolatokért felelős osztálya a Világgazdaság kérdésére azt válaszolta, hogy a most még törzskönyvezés alatt álló készítmény a csúcsévben 80 millió eurós bevételt hozhat a Richternek, ez a várakozás azonban úgy értendő, hogy a készítmény jóváhagyott indikációi közt szerepel a méhmióma kezelése és az endometriózis okozta fájdalom csillapítása is. A relugolixkészítmény törzskönyvezési kérelmét (a méhmióma tüneteinek csökkentésére) jelenleg is értékeli az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), az igénylést márciusban adta be a Myovant.

Arra számítunk, hogy méhmióma-indikációban az EU-ban 2021 második felében lesz elérhető a készítmény (az EMA jóváhagyását követően), a FÁK területén 2022-ben, Latin-Amerikában 2023–24-ben, Ausztráliában és Új-Zélandon pedig 2023-ban

– jelezte lapunknak a Richter PR-osztálya. A készítmény a várakozások és a klinikai tesztek alapján az endometriózis okozta fájdalom csillapítására is alkalmas lehet, az ezzel kapcsolatos, harmadik fázisban lévő klinikai vizsgálatokat a Myovant Sciences jelenleg is végzi. A megismételt teszteket a második negyedévben publikálja a cég, az ezek alapján felállított ütemezéstől a Richter azt várja, hogy a relugolix a második indikációban Európában 2022 végén, 2023 elején, a FÁK-államokban, Latin-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon pedig 2024-ben lesz felírható.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.