BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Várhatóan laza politikát ígér a Fed

Késik az újabb amerikai kríziskezelő költségvetési csomag, ezért a jegybankra vár, hogy megnyugtassa a járvány terjedése miatt ideges piacokat, és tovább támogassa a gazdaságot. A Federal Re­serve várhatóan ezt is teszi a mai ülése után, bár a re­kordalacsony kamataiban nem várható újabb változás.

Csökkent a nyomás az utóbbi hetekben eső trendbe került dolláron a Federal Reserve (Fed) szerdán záruló kétnapos ülése előtt, bár még hetekig tarthat, mire a két nagy amerikai párt megegyezik az újabb válságkezelő csomagról. A korábbi költségvetési ösztönző lépések hamarosan kifutnak, és a gazdaság küszködik, mert a járvány nem enyhül. A kormányzó republikánusok által beterjesztett ezermilliárd dolláros új mentőcsomag mindössze az egyharmada a képviselőházban többséggel rendelkező demokraták javaslatának, így hosszadalmas egyezkedés várható.

A piacokon minden szem a Fedre szegeződik, amely már eddig is állampapír-vásárlásokkal segítette enyhíteni a krízist, irányadó kamatát pedig a legalacsonyabb még pozitív szintre, 0–0,25 százalékra vágta.

A bank már kedden bejelentette, hogy szeptember helyett a jövő évig megtartja több likviditásnyújtó eszközét.

Fotó: Shutterstock

Csütörtökön az Egyesült Államok várhatóan elkeserítő második negyedéves GDP-adatot tesz közzé – a Reuters elemzői felmérése 33,8 százalékos éves zuhanást valószínűsít –, és a kilábalás sebessége a járványból a költségvetési lépésektől és a Fedtől függ. A jegybank ülésétől az elemzők nem újabb monetáris politikai lépést várnak, hanem annak az előretekintő iránymutatásnak az erőteljes megerősítését, hogy a kamatok még évekig alacsonyan maradnak, és hogy gyors ütemben folytatják az állampapírok felvásárlását. A Fed döntéshozóinak legutóbbi nyilatkozatai megerősítették, hogy a jegybank aggódik: a járvány makacssága lassíthatja a kilábalást.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.